SRBIJA DIGLA SPOMENIK “NOVINARIMA” UBIJENIM ’91! ORKAN: ‘Laž, to nisu bili novinari, već oficiri vojske Srbije’

12.10.2018. 08:23:17

To nikako nije bio sprovod novinara… Pokopani su uz sve vojne počasti, prekriveni zastavom Srbije i ispraćeni ispucavanjem počasnih plutona. Na sprovodu je bilo od 15-20 tisuća ljudi, tako da nema govora o tome da su poginuli kao novinaru na zadatku. O tome sjajno govori knjiga “Idemo na Zagreb...

„Na današnji dan prije 27 godina, dok je izvještavala sa ratišta u Hrvatskoj, ubijena je četvoročlana ekipa šabačkog dopisništva RTS-a. Ispred zgrade iz koje su Zoran Amidžić, novinar i urednik, Bora Petrović, snimatelj, Dejan Milićević, asistent, i Sretan Ilić, urednik u Radio Šapcu, otišli na posljednji novinarski zadatak, na inicijativu zaposlenih u šabačkom dopisništvu, postavljen je i otkriven spomenik i položeni su vjenci.  Kao zalog profesiji i ljudskosti, spomenik su otkrili novinari svih šabačkih redakcija, sa željom da budućim generacijama ostane trajno obilježje”, emotivno izvještavaju srpski mediji o spomeniku koji je podignut srpskim novinarima, a koji su 1991. poginuli između Petrinje i Gline. Da nikako nisu bili na novinarskom zadatku, te da nije riječ o četiri novinara, već o četiri rezervna oficira vojne bezbednosti, za Dnevno je konstatirao umirovljeni pukovnik HV-a, Ivica Pandža – Orkan: “Oni su 91. bili srbijanski oficiri, dakle vojna lica na zadatku praćenju rezerve brigade iz Šapca i poginuli su u automobilu između Petrinje i Gline. Zanimljivo je da su poginuli u periodu kada u tom području više nije bilo djelovanja hrvatske vojske”, kazao nam je Orkan koji kaže kako ima video zapis sprovoda iz Šapca 1991: “To nikako nije bio sprovod novinara… Pokopani su uz sve vojne počasti, prekriveni zastavom Srbije i ispraćeni ispucavanjem počasnih plutona. Na sprovodu je bilo od 15-20 tisuća ljudi, tako da nema govora o tome da su poginuli kao novinaru na zadatku. O tome sjajno govori knjiga “Idemo na Zagreb” i odlično baca svijetlo na taj slučaj”, kaže pukovnik sa Banovine koji je po malo ljut na hrvatske novinare: “Često padaju na ‘spinove’ koji dolaze iz Srbije, pa se tako odnose i prema ovom slučaju. A nikome nije palo na pamet zapitati se zašto Srbija nije do danas spominjala smrt ove četvorke. Nitko od njih nije niti pomislio da je Srbija o njima šutila jer je znala kako su poginuli i koji su posao obavljali u trenutku smrti. Sada se često preko društvenih mreža oglašava poznati srbijanski novinar, Ognjen Amidžić, sin ubijenog Zorana Amidžića, koji nema lijepe riječi za Hrvatku. Čini mi se da su se svi prema ovoj temi otvorili u trenutku dolaska Vučića na vlast…”, kaže Orkan.

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.