Srbija nastavlja s obrazlaganjem svoje protutužbe protiv Hrvatske za genocid

12.03.2014. 09:20:14

1_234752

Srbijanski zastupnici kao slabost hrvatske tužbe navode i to da Hrvatska tuži Srbiju za događaje prije nego je i sama postala neovisna u listopadu 1991.

Predstavnici Srbije nastavljaju odgovarati na hrvatsku tužbu i obrazlagati svoju protutužbu protiv Hrvatske za genocid nakon što je proteklog tjedna hrvatski pravni tim iznio pred Međunarodnim sudom pravde (ICJ) u Haagu argumente u prilog proglašenju Srbije odgovornom za genocid počinjen nad hrvatskim stanovništvom tijekom Domovinskog rata.

Podsjetimo, u utorak je srbijanski pravni tim pred sudom ustvrdio da  Srbija ne može biti odgovorna za genocid u Hrvatskoj jer u vrijeme kada su zločini počinjeni nije postojala kao država, pa nije bila ni stranka konvencije o genocidu, ustvrdili su u utorak srbijanski pravni zastupnici pred Međunarodnim sudom pravde (ICJ) u Den Haagu. Srbija je pred najvišim sudom UN-a nastavila odgovarati na hrvatsku tužbu za genocid u ratu u Hrvatskoj tvrdeći da Zagreb u tužbi nije dokazao vezu između događaja 1991. godine i početkom 1992. i Srbije koja je država postala u travnju 1992. Hrvatska se služi "čarobnim štapićima", "konstrukcijama" "ingenioznim interpretacijama" kako bi optužila Srbiju za kršenje Konvencije o sprječavanju i kažnjavanju genocida, ocijenila su dvojica njemačkih profesora.

Andreas Zimmerman i Christian Tams tvrde da do 27. travnja 1992. godine Savezna Republika Jugoslavija (SRJ), čija je Srbija pravna sljednica, nije postojala kao država, pa je nije ni obvezivala konvencija koja je temelj hrvatske tužbe. "Sva međunarodna tijela odlučila su da je Srbija postala država u travnju 1992. i da je tek tada postala članica konvencije", rekao je Zimmerman. "Sud se može baviti samo kršenjem konvencije i ničim drugim", istaknuo je član srbijanskog pravnog tima.

Srbijanski zastupnici kao slabost hrvatske tužbe navode i to da Hrvatska tuži Srbiju za događaje prije nego je i sama postala neovisna u listopadu 1991. "Hrvatska je mogla tužiti Srbiju samo za vrijeme nakon što je postala država, kao što Srbija može biti odgovorna tek pošto je postala država", ustvrdio je Zimmermann i dodao da zbog niza razloga ICJ ne može odlučivati o događajima prije prije travnja 1992. ili listopada 1991.

  • Autor: Hina/A. R.
  • Photo: Tomislav Krasnec/PIXSELL
Izvorni članak pogledajte OVDJE

Autor: