Srbija zvecka oružjem: Vučić poručio NATO-u da neće dopustiti ‘pogrom Srba na Kosovu’

28.09.2021. 19:00:00

Predsjednik Srbije Vučić poručio je NATO savezu da mu daje 24 sata da reagira ako počne ‘pogrom Srba na Kosovu’, po običaju, klasična tema ‘ugroženosti Srba’ kao fitilja za politizacije i izazivanja sukoba.

Srbija ponovno, po tko zna koji put, u modernoj povijesti postaje generator sukoba na području jugoistoka Europe. Podsjetimo se samo Sarajevskog atentata 1914. godine kojim počinje I. svjetski rat, demonstacija u ožujku 1941. u Beogradu kojim se uvodi sve narode bivše Jugoslavije u krvave sukobe II. svjetskog rata, a i one koje su još svježe: opći napad Srbije i JNA na Hrvatsku 1991. godine, koji je izazvao tri rata. 

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je da Srbija nije ušla na teritorij Kosova, zato što od Kumanovskog sporazuma i po svim drugim sporazumima nema pravo to učiniti. Još je rekao da Srbija s vojnim snagama neće ući na Kosovo jer želi sve riješiti mirnim putem. 

Vučić je rekao da je to poručio i generalnom tajniku NATO-a Jensu Stoltenbergu, kao i da mu je rekao da Srbija neće dopustiti ‘pogrom nad Srbima’. Dodao je kako misli da su ga u NATO-u razumjeli i da će učiniti sve da zaštite srpsko stanovništvo na Kosovu. 

„Čekat ćemo vas 24 sata da vidimo kako će NATO reagirati. Tek ako se poslije toga nastavi pogrom našeg stanovništva, Srbija će reagirati i neće dopustiti ono što se događalo 1995. ili 2004. godine“, ustvrdio je Vučić u emisiji Hit tweet TV Pink.

Vučić je kazao i da ga je „pogodila“ naslovnica izdanja lista Danas, koja ga „optužuje za zveckanje oružjem“, kao i da je postojao plan da se zatvore granični prijelazi između Kosova i dijelova Srbije u kojoj žive etnički Albanci.

„Zatvoriti Končulj, puštati samo Srbe na Ropotovo, i nemati dodir između Albanaca s Kosova i onih iz Bujanovca i Preševa (dijelovi Srbije). Mi smo mogli učiniti, ta ideja postoji, ja sam protiv te ideje“, rekao je Vučić. 

On je dodao da „različita središta moći u zemlji i inozemstvu“ žele lošije rezultate Srbiji, a na navode da „zvecka oružjem“ zbog nadlijetanja vojnih letjelica u blizini graničnih prijelaza s Kosovom, Jarinjem i Brnjakom, rekao je da se u razgovorima sa predstavnicima EU i NATO „ljutio na sve svoje sugovornike“.

„Mi sada imamo četrnaest MiG-29. Oni su mislili da se ja šalim. Nema li Srbija pravo podići svoje helikoptere ili avione u središnjoj Srbiji? Predstavnici EU se sedam dana nisu uzbudili zbog oklopnih vozila kosovske policije, ali jesu iste sekunde kada je Srbija pokazala da neće dopustiti da je ponižavaju“, kazao je Vučić.

Izvor: Narod.hr

Izvorni autor: PH/Foto:fah

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.