Srbijanski ministar: Hrvatska prva treba povući tužbu za genocid

10.10.2013. 18:48:20

1_520d76c0c93e6

Nema tu nikakve tajne, mi smo sve dogovorili. Hrvatska je prva podnijela tužbu i kad je ona ona povuče, to ćemo učiniti i mi.

Srbijanski ministar vanjskih poslova Ivan Mrkić izjavio je u četvrtak da će Srbija povući tužbu za genocid nakon što to prethodno učini Hrvatska, jer je Zagreb prvi i podnio tužbu protiv Srbije Međunarodnom sudu pravde u Den Haagu (ICJ)

Upitan za komentar o neslužbenim saznanjima hrvatskih medija da je Hrvatska odustala od povlačenja tužbe, Mrkić je novinarima, nakon sjednice parlamentarnog odbora za vanjske poslove, rekao da je o tužbama već postignut dogovor.

"Nema tu nikakve tajne, mi smo sve dogovorili. Hrvatska je prva podnijela tužbu i kad je ona ona povuče, to ćemo učiniti i mi", prenosi agencija Tanjug Mrkićevu izjavu.

Riječki "Novi list" danas je objavio, pozivajući se na visoke izvore iz hrvatske vlade, da Hrvatska neće povući tužbu za genocid protiv Srbije iz 1999. godine, za koju se Međunarodni sud pravde u Haagu 2008. proglasio nadležnim.

List piše da je, prema tim izvorima, hrvatska vlada o tome donijela odluku koja se zasniva na dva osnovna razloga odustajanja od povlačenja unatoč tome, kako se navodi, što se ta opcija razmatrala gotovo dvije godine. Navodno je procijenjeno da uvjeti koje bi Srbija trebala ispuniti za povlačenje tužbe, a riječ je o rješavanju pitanja nestalih, povratu otuđenog kulturnog blaga i procesuiranju ratnih zločina, ipak nisu dovoljni za takav potez. Drugi je razlog, po istim tvrdnjama, primicanje rokova za nastavak procesa pred Međunarodnim sudom pravde u Den Haagu.

Izvornu vijest možete pogledati OVDJE

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.