Srbijanski sud odbacio zahtjev za naknadu štete hrvatskih logoraša: 'Bivši logoraši su propustili rok za tužbom koja je sad zastarjela'

01.02.2014. 15:12:34

1_220783

Prema stajalištu FHP, tom presudom sud je "našao zgodan alibi za zaštitu države".

Prvi osnovni sud u Beogradu u presudi je odbio zahtjeve za naknadu štete koje je nevladina udruga podnijela protiv Srbije u ime 12 državljana Hrvatske, zbog torture kojoj su 1991. godine bili podvrgnuti u logorima nekadašnje JNA u Sremskoj Mitrovici i Begejcima, priopćila je u petak ta beogradska nevladina udruga Fond za humanitarno pravo (FHO). Sud je odbacio tužbu uz obrazloženje da je zastarjela, te da su bivši logoraši propustili rok za tužbu koji je istekao pet godina nakon okončanja zarobljeništva, navodi se u priopćenju.

Odvjetnik FHP-a je u tužbi i tijekom trajanja postupka ukazivao sudu da se u ovom slučaju moraju primijeniti duži rokovi zastarjelosti jer je riječ o kaznenom djelu ratnog zločina protiv civilnog stanovništva.

Kako u priopćenju ocjenjuje FHP, žrtvama teških teških zločina time je uskraćeno pravo na pravnu naknadu štete, zajamčeno domaćim i međunarodnim pravom.

Prema stajalištu FHP, tom presudom sud je "našao zgodan alibi za zaštitu države".

Obrazlažući presudu, sud je, kako navodi FHP, konstatirao da dosad nije donijeta kaznena presuda koja se tiče predmetnih događaja iz tužbe, te zaključio da kazneno djelo nije učinjeno.

U priopćenju FHP ukazuje da je sud mogao po zakonu zatražiti da utvrdi da li je nad logorašima počinjeno kazneno djelo, ali je to propustio da učini.

FHP ukazuje i da negiranjem prava na obeštećenje bivšim logorašima, uz obrazloženjem da za taj slučaj ne postoji kaznena presuda, "sud nalazi zgodan alibi za zaštitu države Srbije od odgovornosti za sustavne zločine tijekom devedesetih".

U ovom postupku održano je ukupno 14 ročišta, a od lipnja 2010. do listopada 2012. u postupku nije održano niti jedno jer je bila u tijeku reforma pravosuđa, navodi u priopćenu FHP, naglašavajući da je pred sudom ili posredstvom međunarodne pravne pomoći svjedočilo svih 12 tužitelja - bivših logorašica i logoraša.

U povodu presude Prvog suda u Beogradu FHP je uputio žalbu Prizivnom sudu.

Izvorni članak možete pogledati OVDJE

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.