SRBIN IZGUBIO SPOR PROTIV HRVATSKE!

27.07.2015. 09:24:24

SRBIN IZGUBIO SPOR PROTIV HRVATSKE! Strasbourg: ‘Ne možemo mu vratiti imovinu, svojevoljno je napustio Sisak! Ovakvom odlukom Europski sud za ljudska prava u Strasbourgu prihvatio je tumačenje hrvatskih sudova da osobe koje nisu na vrijeme podnijele zahtjev za povratak imovine oduzete tijekom rata u Hrvatskoj na tu imovinu više uopće nemaju prava.  Europski sud za ljudska prava u Strasbourgu presudio je da u slučaju Dragan Novaković protiv Hrvatske nije bilo kršenja ljudskih prava. Takva odluka je obrazložena činjenicom da podnositelj zahtjeva nije hrvatskim vlastima na vrijeme podnio zahtjev za povratak imovine bez koje je tijekom rata ostao. Ovakvom odlukom Europski sud za ljudska prava u Strasbourgu prihvatio je tumačenje hrvatskih sudova da osobe koje nisu na vrijeme podnijele zahtjev za povratak imovine oduzete tijekom rata u Hrvatskoj na tu imovinu više uopće nemaju prava. Dragan Novaković, Srbin iz Siska u tužbi je naveo da je bio primoran pobjeći iz Hrvatske na početku rata 1991. godine. Kada se vratio u Sisak 1996. godine, otkrio je da mu je imovina oduzeta, kao i da zbog toga što nije poštivao rok od pet godina za podnošenje zahtjeva za povratak imovine nema pravnih mogućnosti da istu vrati. Sud u Strasbourgu presudom je uvažio obrazloženje hrvatskih sudova da je podnositelj zahtjeva svojevoljno napustio Sisak, kao i da je imovinu mogao potraživati tijekom rata, jer se Sisak nije nalazio pod direktnim ratnim djelovanjima.  

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.