Srbin koji je branio Vukovar i završio u logoru: Branili smo svoju domovinu i svoj grad

19.11.2016. 15:21:03

Predrag Mišić zvani Peđa, hrvatski branitelj s Mitnice na Dan sjećanja na žrtvu Vukovara ponovno se našao u gradu koji je branio do svojeg posljednjeg dana i posljednjeg atoma snage, piše Slobodna Dalmacija. – Mi smo samo hrvatski branitelji koji smo branili svoju domovinu i svoj grad – kaže Predrag Mišić Peđa u razgovoru za HRT. Budući da se u borbi za spas Vukovara borio na hrvatskoj strani, to je značilo da je na bojišnici išao protiv svoje obitelji koja je iz Srbije. – Mama i dva brata žive u Beogradu. Jedan se brat, nažalost, borio na suprotnoj strani, tako je valjda moralo biti – kaže Mišić. Mišić je ispričao kako su izgledali posljednji dani obrane Vukovara. – Bili smo mladi kao ovi mladi što tu danas dolaze. Imali smo tenisice, jeans jakne, golobradi, mladi, znali smo da je gotovo. Ironično, morali smo izaći na glavnu cestu koja se zvala Jugoslavenske narodne armije. Vidjeli smo 5000 ljudi tamo, onda smo znali da smo nešto napravili ali nismo mogli više – kaže Mišić. Mišić i njegovi suborci bili su prisiljeni predati se. Prisjećajući se tog trenutka, Mišić kaže da je mislio da iz logora iz Mitrovice neće nikada izaći živ. – Odveli su nas na Ovčaru, mislio sam da je gotovo, onda su me odveli u logor u Mitrovicu i tamo sam proveo devet mjeseci – kaže Mišić. Mišić kaže da mladi moraju znati što se u Vukovar događalo, ali da ih se istovremeno ne smije opterećivati prošlošću. – Moramo mlade učiti, ne moramo ih opterećivati, ali moraju znati tko su njihovi očevi i za što su se borili. Nikako se ne stidjeti i onda će biti dobro – kaže Mišić.

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.