SRBIN OPTUŽEN ZA RATNI ZLOČIN UHIĆEN U HRVATSKOJ POSLIJE POSJETE RODITELJIMA!

23.10.2013. 12:31:27

SRBIN-OPTUZEN-ZA-RATNI-ZLOCIN-UHICEN-U-HRVATSKOJ-POSLIJE-POSJETE-RODITELJIMA_article

Kako javlja portal Banija Online, Policija u Hrvatskoj je uhitila Srbina Slobodana Dotlića, bivšeg oficira JNA, koji je imao rješenje hrvatskog suda za obnavljanje sudskog postupka, u kojem je optužen za ratni zločin u Gospiću protiv hrvatskih civila, ali je i dalje protiv njega postojala optužnica i potjernica.Dotlić, koji sada živi u Australiji, uhićen je u petak, 18.10, na granici Hrvatske sa Mađarskom, nakon što se vraćao iz posjete roditeljima u Korenici, rekao je  direktor "Veritasa" Savo Štrbac. On je naveo da je Dotlić uhapšen i odveden u zatvor u Gospiću, pošto protiv njega i dalje postoji optužnica i potjernica.

Štrbac pojašnjava da je Dotlić uhapšen po potjernici hrvatskog Interpola, s obzirom da protiv njega i dalje postoji optužnica da je iz kasarne JNA u Gospiću 1991. godine sa grupom oficira navodno izdavao naredbe i pucao po stanovništvu u tom mjestu i civilnim objektima. Dotlić je bio u grupi od 14 oficira JNA, koji su zarobljeni u kasarni u Gospiću, a potom prebijeni i razmenjeni, da bi 1993. godine bili osuđeni u odsustvu na 15 do 20 godina zatvora i za njima raspisana potjernica.

On je prije tri godine preko odvjetnika tražio i dobio od nadležnog hrvatskog suda rješenje o obnovi postupka, ali je problem što se u tom slučaju predmet vraća u fazu optuženja i on ostaje i dalje optuženi, koji čeka novo suđenje. Dotlić je, u očekivanju novog suđenja, dostavio nove dokaze i iskaze svjedoka da nije pucao na stanovništvo Gospića, ali spor je nastao oko nadležnosti hrvatskih sudova u Gospiću, Karlovcu i Rijeci, koji nisu zakazali novu sudsku raspravu. Štrbac ocjenjuje da je mala vjerovatnoća da će Dotlić biti pušten iz zatvora, te da bi mogao biti oslobođen u obnovljenom suđenju.

On napominje da je samo tokom ove godine u Hrvatskoj uhićeno 19 Srba zbog navodnih ratnih zločina, a da je do sada po hrvatskim potjernicama uhićeno njih 119.

Izvornu vijest možete pogledati OVDJE

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.