Srbin uhićen u Češkoj zbog ratnog zločina nad civilima u Hrvatskoj

20.09.2018. 19:38:59

Srbin Branko Bogunović (53) uhićen je u Češkoj po tjeralici Hrvatske zbog zločina nad civilma 90-ih godina na području Benkovca, objavili su mediji u regiji, pozivajući se na priopćenje Dokumentacijsko-informativnog centra "Veritas". Bogunović je, prema navodima njegove obitelji, uhićen prije dva dana kad je doputovao iz Kanade u posjet sinu koji studira u Češkoj. Na temelju dokumentacij kojom raspolaže "Veritas", protiv Bogunovića i još 22 pripadnika tzv. Martićeve milicije 26. prosinca 2003. tužilteljstvo u Zadru podiglo je optužnicu kojom ih tereti da su 2. rujna 1991. u mjestu Kakma kod Polače sudjelovali u zarobljavanju i zlostavljanju Radoslava i Zorana Bobanovića, koji su sprovedeni i ispitavani u policijskim postajama u Stabnju i Benkovcu. Oni su potom odvezeni u kninski zatvor, a nakon 40-ak dana otišli u razmjenu zarobljenika. Rješenjem suda u Zadru od 29. lipnja 2009. postupak je obustavljen protiv 14 optuženih, ali su pod optužbom, osim Bogunovića, ostali Nikola Tintor, Jovo Novaković, Slavko Veselinović, Neven Tepša, Gojko Žeželj, Dušan Tintor, Dmitar Prlić i Svemir Crnobrnja, prenijela je agencija Srna. Prijatelj uhićenog Bogunovića rekao je centru "Veritas" da je Bogunović do ljeta 1991. bio zaposlen u Zadru kao policajac, ali je "zbog nastale situacije sa obitelji izbjegao u Srbiju, gdje je boravio nekoliko mjeseci, pa tako i u inkriminirano vrijeme, a tek potom se vratio u Benkovac, gdje je došao da radi, takođe, kao milicioner". U vrijeme akcije "Oluja" Bogunović je ponovno izbjegao u Srbiju, odakle se poslije NATO-ove kampanje bombardiranja tadašnje SR Jugoslaviju iselio u Kanadu, navodi agencija Srna. Uhićeni se, prema istim izvorima, nalazio na spisku hrvatskog tužiteljtsva osumnjičenih, osuđenih i optuženih za ratne zločine "sa stanjem na dan 31. ožujka 2013.", na kojem je, kako tvrde u DIC "Veritas", "bilo 1.577 imena". Temeljem međunarodnih tjeralica Interpolova ureda u Zagrebu, širom svjeta je do sada uhićeno 169 Srba, od kojih je 61 izručen Hrvatskoj, tvrde isti izvori. Od svih izručenih, postupak je dosad obustavljen ili je optužba odbijena protiv njih 23, uglavnom nakon prekvalificiranja djela "ratnog zločina" u "oružanu pobunu", što ima za posljedicu gubitak odštete za vrijeme provedeno u pritvoru, ocjenjuje "Veritas". Prema istim izvorima na koje se pozivaju mediji u regiji, u hrvatskim zatvorima trenutačno je "zbog kaznenog djela ratnih zločina 28 lica osoba srpske nacionalnosti, pripadnika bivših JNA" i tzv. srpske vojske krajine, "od kojih je 19 pravomoćno osuđeno, dok su ostali pod istragom, optužbom ili čekaju pravomoćnost presuda".

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.