Srbinu iz BiH samo 13 godina zatvora za ubojstva civila i progon stanovništva

24.06.2019. 15:04:11

VOLARSKA ČETA Sud Bosne i Hercegovine osudio je u ponedjeljak nekadašnjeg pripadnika vojske Republike Srpske Sretka Pavića na trinaest godina zatvora zbog sudjelovanja u ubojstvu pet civila te progonu bošnjačkog stanovništva u ljeto 1992. godine. Kako je priopćeno iz državnog Suda BiH, prvostupanjskom presudom je Pavić, koji je bio pripadnik postrojbe Volarske čete, proglašen krivim za zločine protiv čovječnosti počinjene u sklopu sustavnog etničkog čišćenja nesrpskog stanovništva na području Prijedora. Pavić je sudjelovao u ubojstvu pet bošnjačkih civila u selu Rizvanovići. Najprije ih je zarobio sredinom srpnja 1992. a nakon toga ih je zajedno sa suborcem, u međuvremenu preminulim Perom Stevandićem, strijeljao nedaleko od tamošnje škole. Analizirajući izvedene dokaze, Vijeće je zaključilo da je Pavić kao pripadnik Volarske čete 6. ljubijskog bataljuna bio svjestan širokog i sustavnog napada na nesrpsko stanovništvo. Paviću su određene mjere zabrane putovanja, te su mu oduzete putne isprave. On ima pravo žalbe na ovu prvostupanjsku presudu.

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.