SREBRENICA Ratni zapovjednik policije bosanskih Srba oslobođen optužbe za genocid

16.02.2018. 15:59:25

Sudsko vijeće Sarića je oslobodilo svih točaka optužnice na temelju ocjene kako tijekom raspravnog postupka nisu predstavljeni jasni dokazi o njegovoj ulozi u srpnju 1995. godine uključujući to je li on i na koji način bio uključen u planiranje počinjenja genocida.

Sud Bosne i Hercegovine u petak je nepravomoćnom presudom oslobodio optužbi za sudjelovanje u genocidu u Srebrenici 1995. godine Gorana Sarića, ratnog zapovjednika postrojbe posebne policije pri tadašnjem ministarstvu unutarnjih poslova Republike Srpske. Ubijene tisuće bošnjačkih muslimana i dječaka, 40 tisuća progonjeno Sarić, koji ima čin generala policije, bio je optužen po zapovjednoj odgovornosti za sudjelovanje u zločinima u kojima su ubijene tisuće zarobljenih bošnjačkih muškaraca i dječaka kao i za progon više od 40 tisuća Bošnjaka s područja Srebrenice koja je do pada u srpnju 1995. godine bila pod zaštitom Ujedinjenih naroda. Oslobođen svih točaka optužnice Sudsko vijeće Sarića je oslobodilo svih točaka optužnice na temelju ocjene kako tijekom raspravnog postupka nisu predstavljeni jasni dokazi o njegovoj ulozi u srpnju 1995. godine uključujući to je li on i na koji način bio uključen u planiranje počinjenja genocida. Iz bošnjačkih udruga koje okupljaju članove obitelji žrtava genocida izrazili su ogorčenje ovakvom presudom ističući kako je jasno da je Sarić s obzirom na svoju poziciju u policiji u ratu bio dijelom politike koja je dovela do masovnih zločina počinjenih u srpnju 1995. Iz tužiteljstva BiH najavili su kako će uložiti žalbu na ovu presudu.

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.