Srpske Novosti i Ivančić napali Tanju Belobrajdić

06.01.2019. 11:13:02

Srpske Novosti i Ivančić napali Tanju Belobrajdić; Udruga ratnih veterana: Optužbe su neutemeljene, njezin doprinos obrani Vukovara je jedinstven "Tanja Belobrajdić je izašla iz Vukovara u proboju prema Vinkovcima. U noći 16./17. studenog 1991. godine, iz obruča oko Vukovara, izašla je sa suborcima u teškom i mučnom proboju. Svoje je čizme dala trudnoj prijateljici, a njoj se (od vlage i napora) odvojila koža od tabana i otpali su joj svi nokti na nogama", napisali su u Udruzi ratnih veterana 204. gardijske brigade. Tanju Belobrajdić, književnicu i suradnicu portala Direktno, hrvatsku braniteljicu i pripadnicu vojne policije, koju je predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović nedavno odlikovala Redom hrvatskoga trolista prozvale su Novosti Srpskoga narodnog vijeća. "Inicijativa mladih za ljudska prava (YIHR) uputila je Uredu predsjednice upit temeljem kojeg zahtijeva da se dostavi objašnjenje čime je Tanja Belobrajdić, pripadnica 72. bojne vojne policije, zaslužila odlikovanje Republike Hrvatske - Red hrvatskog trolista", pišu Novosti. Istu temu je na portalu Peščanik naveo i redoviti kolumnist Novosti Viktor Ivančić, podsjećajući na optužbe kojima je i ranije obasuo Tanju Belobrajdić, a koje se tiču njezine navodne povezanosti s "aferom Lora". Unatoč izvrgnutosti medijskome linču, Tanja Belobrajdić već je tužila Viktora Ivančića za širenje te neistine i dobila prvostupanjsku presudu, da bi se priča njezine navodne povezanosti s "aferom Lora" ponovno, bez ikakvih temelja, izvukla u povodu odlikovanja koje je s vukovarskim braniteljima iz redova HOS-a primila od Kolinde Grabar-Kitarović.

Udruga ratnih veterana:  Manipuliranje javnošću traje već godinama

U zaštitu Tanje Belobrajdić ustala je Udruga ratnih veterana 204. gardijske brigade, napisavši: "Tijekom rujna 1991. godine, kada je ustrojena samostalna satnija VP 'Atila' Tanja Belobrajdić je postala njenom pripadnicom. Doprinos Tanje Belobrajdić obrani Vukovara jedinstven je primjer onoga što čovjek može učiniti za ostvarenje zajedničkog cilja - obrane Hrvatske, grada Vukovara i svih njegovih stanovnika. Tanja Belobrajdić je izašla iz Vukovara u proboju prema Vinkovcima. U noći 16./17. studenog 1991. godine, iz obruča oko Vukovara, izašla je sa suborcima u teškom i mučnom proboju. Svoje je čizme dala trudnoj prijateljici, a njoj se (od vlage i napora) odvojila koža od tabana i otpali su joj svi nokti na nogama. Ispoljila je nepokolebljivost, ustrajnost i odlučnost vrijednu priznanja, te je dala svoj maksimalni doprinos obrani RH u Domovinskom ratu. Udruga ratnih veterana 204. vukovarske brigade predložila je Tanju Belobrajdić za odličje koje dodjeljuje predsjednica Republike Hrvatske. Obzirom na pisanja pojedinih medija, nakon dodjele priznanja, Udruga ratnih veterana 204. vukovarske brigade i dalje stoji iza svog prijedloga, a očitujemo se na sljedeće: Kaznenu prijavu može podnijeti svatko protiv svakoga. DORH razmatra ima li osnove da se ona podigne. Službena tijela Republike Hrvatske protiv Tanje Belobrajdić NIKADA nisu podnijela bilo kakvu prijavu i s njom se razgovaralo jedino u kontekstu eventualnog svjedoka. Prijava građanina Majića protiv nje je odbačena, kao neosnovana po svim točkama. Manipuliranje javnošću traje već dugi niz godina. Jer, kaznena prijava i podizanje optužnice nisu jedno te isto. Još jednom, protiv Tanje Belobrajdić nije PODIGNUTA nijedna optužnica. Ovim očitovanjem želimo ukazati na to koliko je lako, u ovo vrijeme 'demokracije', nekoga ocrniti, zablatiti i prekršiti sva načela vjerodostojnosti, istine i pravde".

Ivančić izbjegava tužbu?

Zajedno s Tanjom Belobrajdić, Redom hrvatskoga trolista Kolinda Grabar-Kitarović odlikovani su i Marija Katić, Ivan Matković i  Ivan Široki, najmlađi vukovarski snajperist, koji je HOS-u pristupio 1991. godine, na pragu punoljetnosti, kako bi branio Vukovar. Nagađa se kako je Viktor Ivančić članak kojim Tanju Belobrajdić povezuje s "aferom Lora" objavio u neprofitnome beogradskom Peščaniku kako bi izbjegao mogućnost tužbe u Hrvatskoj. No, kao što smo vidjeli na primjeru uvredljivoga članka koji je Ante Tomić u srbijanskim medijima napisao o bivšemu ministru kulture Zlatku Hasanbegoviću, to ne znači da se tužba ne može podići i u Hrvatskoj. Podsjetimo, Hasanbegović je u nepravomoćnoj presudi dobio pravo odštete od Ante Tomića u iznosu od 30 tisuća kuna.

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.