STIPE MESIĆ IZVISIO – OPET! Odbijena mu ustavna tužba zbog teksta Marcela Holjevca

09.01.2017. 17:56:45

AFERA PATRIA Šesteročlano vijeće kojim je predsjedala sutkinja Ingrid Antičević Marinović jednoglasno je presudilo Bivšem predsjedniku države Stjepanu Mesiću odbijena je još jedna ustavna tužba u povodu parnice kojom je tražio 40.000 kuna odštete zbog tekstova objavljenih na našem portalu: “Cvitan mora optužiti Mesića – ili netko mora dignuti optužnicu protiv njega i Bajića”, te “Ako Stipe Mesić ne vjeruje nama, vjeruje li Jukki Rappeu?” . Šesteročlano vijeće kojim je predsjedala sutkinja Ingrid Antičević Marinović presudilo je jednoglasno. Mesić se žalio kako je u članku vezanom za aferu Patria autora Marcela Holjevca prikazan kao kriminalac i sudionik koruptivnih radnji te da mu nismo objavili ispravak iako je iz teksta proizlazilo da je primio mito u procesu nabave vojnih vozila za Hrvatsku. Spominjao se iznos od 630.000 eura, ali na temelju optužnice finskog javnog tužitelja. U razgovoru s Jukkom Rappeom, on je našem novinaru, na upit “Ali u optužnici se na više mjesta spominje njegovo (Mesićevo) ime, a Mesić traži ispriku zbog toga”, odgovorio: “Istina je da se spominje. Vidite, mi sudimo za korupciju onima koji su davali mito. Ako je netko davao mito, jasno da ga je netko s druge strane primio. Mi vjerujemo da je dio tog novca obećan Stipi Mesiću, da je on primatelj mita, ali, ponavljam, on nije optužen u Finskoj. Optužnicu protiv njega treba podnijeti hrvatska strana. Mi smo im proslijedili saznanja i dokumente.” Mesić je u ustavnoj tužbi tvrdio kako mu je naprotiv presumpcija nevinosti prekršena na najgrublji način tvrdnjama da je “primio mito” i “nedvojbeno sudjelovao u kriminalnim aktivnostima”. Međutim, Ustavni sud je rutinski, ograđujući se kako ne može preuzeti ulogu redovnih sudova, zaključio da ne nalazi nikakva ustavnopravnog prigovora u postupcima sudova.

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.