Stiže nam snijeg, ponegdje i obilan. Izdana su brojna upozorenja

17.01.2020. 15:24:00

Moguća je poledica, odnosno stvaranje snježnog pokrivača, dok se u pojedinim predjelima očekuje i jak vjetar, i stoga prilagodite vožnju, upozoravaju iz MUP-a

Pripremite se za promjenu vremena koja nam stiže u subotu. Naime, prema prognozi DHMZ-a, u subotu će biti umjereno do pretežno oblačno, a od sredine dana u središnjoj te osobito gorskoj unutrašnjosti očekuje se snijeg i susnježica uz stvaranje snježnog pokrivača. U unutrašnjosti će još u nedjelju prijepodne biti ponegdje susnježice i snijega.

I glavni meteorolog HRT-a Zoran Vakula najavio je da nam za vikend slijedi promjena vremena. "Ni osobito jaka ni dugotrajna - ali dovoljna da barem malo promiješa i "osvježi" dosadašnji prilično "ustajali" zrak te da barem nakratko na svoje dođu mnogi ljubitelji snijega, a na Jadranu kiše, mjestimice vjerojatno i munja i gromova, te posvuda bure, koja će od subote navečer do ponedjeljka biti većinom umjerena, gdjegod i jaka, s olujnim udarima, te onemogućavati normalno prometovanje", piše Vakula. O nadolazećoj promjeni vremena oglasio se i MUP koji je izdao savjete vozačima. Tijekom vikenda i početkom sljedećeg tjedna najavljene su promjenjive vremenske prilike sa snijegom, susnježicom te mogućom kišom koja se može smrzavati u dodiru s hladnom podlogom te niskim jutarnjim temperaturama. Zbog navedenog moguća je poledica, odnosno stvaranje snježnog pokrivača, dok se u pojedinim predjelima očekuje i jak vjetar, kažu u MUP-u.

"U takvim okolnostima, kolnik će biti vlažan, sklizak i hladan, a moguće i zaleđen, zbog čega je i prianjanje pneumatika na podlogu znatno otežano, produžava se zaustavni put prilikom kočenja, odnosno na takvom kolniku vrlo lako može doći od gubitka kontrole nad vozilom i slijetanja vozila s kolnika ili prelaska na dio kolnika za suprotni smjer i sudara s nadolazećim vozilima. Stoga je potrebno da se prije vožnje u takvim uvjetima dodatno provjeri tehnička ispravnost vozila kojim upravljate, a posebice stanje i ispravnost pneumatika na vozilu. Preporuka je da se vozilo opremi zimskim gumama koje pri temperaturama nižim od 7°C imaju znatno bolje prianjanje na kolnik nego ljetne gume.

HAC također apelira na vozače. "Prema prognozi DHMZ-a tijekom vikenda u svim dijelovima zemlje očekuje se snijeg, a naročito u Gorskom kotaru i Lici. S obzirom na to da je riječ o prvim većim snježnim padalinama, apeliramo na vozače da spremni krenu na put te da svoju vožnju prilagode uvjetima na autocesti. Ekipe zimske službe HAC-a spremne su za zimske uvjete na autocestama, međutim, u zimskim uvjetima da bi vožnja bila što sigurnija, potrebna je dodatna odgovornost i samih korisnika. Naročito apeliramo na vozače da prije puta provjere stanje na cestama, ne kreću bez zimske opreme te da ne pretječu ralice. Dok traju snježne padaline, brzinu vožnje potrebno je prilagoditi trenutačnim uvjetima i ograničenjima na autocesti", kažu.


Izvor: Večernji list

Izvorni autor: Maša Ilotić Šuvelić/Foto: PIXSELL

Autor: