Stižu izmjene Zakona o braniteljima, pročitajte što se mijenja

02.02.2021. 15:43:00

Mijenja se Zakon o braniteljima, a razlog je što se nove pogodnosti koje je braniteljima otvorio ministar branitelja Tomo Medved u praksi ne mogu ostvariti ili se realiziraju sporo. 

Jedna od njih je ponovno otvaranje mogućnosti stjecanja statusa hrvatskog ratnog vojnog invalida (HRVI). Ministar Medved zaključio je da ima još ratnih vojnih invalida koji su propustili steći taj status.

"Prema rezultatima sustavnog praćenja stanja rješavanja zahtjeva za priznavanje statusa HRVI, postupak traje gotovo dvije godine", navodi se u obrazloženju izmjena Zakona koje su puštene u javnu raspravu. 

Ministarstvo je problem vidjelo u stručnim procjenama u zdravstvenim ustanovama (a tu su problemi nedostatka liječnika, upućivanja branitelja u udaljene bolnice koje raspolažu s ljudstvom i kapacitetima…) i vještačenjima u Zavodu za vještačenje, profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje osoba s invaliditetom. Postupci u prosjeku traju godinu i pol što Ministarstvo branitelja smatra neprihvatljivim, posebno zbog velike smrtnosti braniteljske populacije. 

"Od 2017. godine u prosjeku je godišnje umrlo 4600 hrvatskih branitelja. U prva tri mjeseca 2020. godine umrlo ih je 1360. Značajan udio hrvatskih branitelja koji su podnijeli zahtjev za rješavanje statusa HRVI taj status nisu dočekali", piše u obrazloženju.

Zapreka za ostvarivanje prava na naknadu za nezaposlene više neće biti registrirano trgovačko društvo ili obrt kao ni mirovina veća od 1097, 58 kuna. Za određene postupke više neće biti potrebno pribavljanje ratnog puta jer to odugovlači postupke, a većina podataka je dostupna u Evidenciji hrvatskih branitelja.

Bitne izmjene odnose se i na stambeno zbrinjavanje koje će se omogućiti širem krugu, pa će tako moći ponovo podnositi zahtjeve oni koji su bili odbijeni po prijašnjem zakonu.

"Kako Ministarstvo branitelja skrbi o stradalnicima iz Domovinskog rata koji nisu stambeno zbrinuti, potrebno je u pojedinim lokacijama, u kojima nije isplativo provođenje postupka organizirane stambene izgradnje i RH nema odgovarajućih stanova, kupiti pojedine stanove točno određene kvadrature, strukture i pozicije. To se posebno odnosi i na slučajeve prilagodbe prilaza do zgrade, stana po stanu iz članka 100. st. 2. ovoga Zakona, gdje je propisana mogućnost zamjene nekretnina kad se prilagodba ne može izvesti ili nije isplativa", stoji u obrazloženju.

Izmjenjuju se i odredbe kojima se uređuje pravo prednosti pri zapošljavanju djece branitelja.

Izvor: Direktno.hr

Izvorni autor: lš/Foto: fah

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.