Što je bila i kako je tekla operacija Bljesak čije generale sada BiH optužuje?

14.08.2021. 09:11:00

Neprestano pristižu reakcije na nevjerojatan potez Bosne i Hercegovine koja je dostavila zamolnicu Hrvatskoj da sankcionira generale koji su 1995. vodili operaciju Bljesak. Riječ je o operaciji kojom su oslobođeni dotad okupirani dijelovi zapadne Slavonije. Hrvatske će snage 3 mjeseca kasnije započeti i operaciju Oluja te pod hrvatsku vlast vratiti okupirane dijelove Banovine, Korduna i Like te tako okončati Domovinski rat. 

U nastavku donosimo neke informacije o slavnoj hrvatskoj vojno-redarstvenoj operaciji Bljesak. 

Operacija je počela 1. svibnja 1995. ujutro u 5,30 sati. Hrvatska vojska napala je središnji i južni dio snaga Srba.  U akciji je sudjelovalo oko 7.200 hrvatskih vojnika i policajaca. 

Napad je otvoren snažnom topničkom vatrom uz pomoć zrakoplova i helikoptera. Glavni smjer napada krenuo je iz smjera Novske i Nove Gradiške.

Zapovjednik smjera Novska bio je general – bojnik Ivan Basarac, dok je zapovjednik smjera Nova Gradiška bio general – pukovnik Petar Stipetić. Krajnji cilj akcije bio je ulazak u Okučane, središte neprijateljske pobune i terorističkih napada na zapadnoslavonskom području.

Napad je uspio preko svih očekivanja. Već prvoga dana hrvatske su snage došle nadomak Okučana i ušle u Jasenovac te ovladale svim bitnim objektima. Kada je Hrvatski radio javio da je oslobođen Jasenovac nacijom se prolomio uzvik oduševljenja – bilo je jasno da se operacija dobro odvija.U enklavi se branio 18. korpus SVK sastava tri lake brigade (s četvrtom na desnoj obali Save), jačine oko 4000 vojnika, ali je pružio mlitav i neorganizirani otpor i počeo se u rasulu povlačiti u Bosnu preko mosta kod Stare Gradiške; prvog dana u Bosnu je prešao i zapovjednik korpusa. Zajedno s vojskom bježalo je i srpsko stanovništvo, oko 18.000 ljudi. 

Drugoga dana operacije zaposjednuti su Okučani i svaki otpor u južnom i središnjem dijelu enklave je prestao, a rijeke civila pomiješane s vojnicima koji su izgubili vezu sa svojim postrojbama, prelazile su u Bosnu. Na sjeveru, zapadno od Lipika i Pakraca, na području koje nije bilo pod prvim udarom, ostale su snage 51. lake brigade SVK koja je nastavila s borbom i u sljedeća dva dana. Dana 4. svibnja poslije podne Hrvati u to područje desantiraju jednu ojačanu pješačku satniju, nakon čega je uslijedio topnički i pješački napad drugih hrvatskih snaga iz dodira i s oboda sektora. Borba je trajala svega nekoliko sati, a potom su se Srbi počeli predavati. U brdskim selima iznad Pakraca uhićen je i jedan od vođe srpske pobune, Veljko Džakula.

Gubitci srpske vojske procijenjeni su između 350 do 450 mrtvih te preko 1000 ranjenih.

Zarobljeno je šest tenkova, četiri oklopna transportera, 42 topa, dva skladišta streljiva te golema količina pješačkog naoružanja i druge opreme.

Oslobađajući zapadnu Slavoniju, poginula su 42 pripadnika Hrvatske vojske i policije, a 162 su ranjena. Među poginulima bio je i legendarni vojni pilot Rudolf Perešin koji je na početku Domovinskog rata, na dan 25. listopada 1991., zrakoplovom JNA tipa MiG-21 prebjegao u Austriju, poručujući: “Ja sam Hrvat i neću napadati svoj narod”. Dana 2. svibnja 1995. godine Srbi su srušili njegov zrakoplov te je on tada poginuo.

Izvor: Narod.hr

Izvorni autor: mt/Foto: snimka zaslona

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.