Što je HRT, koji godišnje uzme 1,2 mlrd. kn našeg novca, odgovorio o ugošćavanju Puhovskog?

13.10.2020. 11:47:00

“Hrvatska radiotelevizija ne želi se upuštati u aktualne polemike koje se vode po medijima”, odgovorili su s HRT-a, za Narod.hr na upit o ugošćavanju Žarka Puhovskog koji redovito nastupa kao komentator sa svojim ‘političkim analizama’.

HRT – kojeg čine Hrvatski radio i Hrvatska televizija kao javni radio i javna televizija, za koji državljani RH plaćaju pristojbu u iznosu od 80 kn mjesečno, prikupi svake godine 1,2 mlrd. kuna našeg novca – ne smatra potrebnim odgovoriti na pitanja koja postavlja javnost i njihovi gledatelji.

U slučaju neke lustracije, Žarko Puhovski ne bi mogao biti pozvan na neku javnu, državnu televiziju, ali privatnim televizijama ne možete osporiti pravo da ga pozovu ako one to žele. Lustracija se uvijek odnosi na javne poslove, dakle, ne daje se pristup javnim poslovima osobama koje su kompromitirane u tom bivšem sustavu. To je osnovna ideja lustracije, svuda gdje je ona provedena. A ona nije provedena samo u državama bivše Jugoslavije i u Rusiji – to je nešto što je vrlo indikativno”, kazao je za Narod.hr povjesničar dr. sc. Mladen Ančić, profesor s Odjela za povijest sveučilišta u Zadru, kojega smo upitali o slučaju Žarka Puhovskog koji je, kako je to nedavno podsjetio predsjednik Milanović, bio svjedok optužbe u procesu protiv hrvatskih studenata 1971., prilikom gušenja Hrvatskog proljeća.

Narod.hr stoga je zanimalo je li prikladno da se takav čovjek poziva na pojedine televizije kao “ugledni politički komentator“ i bi li to bilo moguće da je u Hrvatskoj provedena lustracija, jer sada su “odjednom izašle” već odavno poznate činjenice – da je sudjelovao kao svjedok u montiranom političkom procesu tijekom Hrvatskog proljeća te da je kao svjedok na Haškom sudu svjedočio stvari koje nisu bile istinite.


1 od 7
 
 

Koje smo odgovore tražili od HRT-a?

HRT-u smo nakon brojnih upita naših čitatelja poslali četiri pitanja:

 1. Je li Vaša medijska kuća bila svjesna činjenice kako je Žarko Puhovski, koji je Vaš čest gost, bio svjedok u montiranim političkim procesima?

  2. Kako komentirate navode predsjednika Zorana Milanovića koji govori o umiješanosti Puhovskog i osuđivanje sudionika Hrvatskog proljeća:

  “U sudskom procesu protiv Dražena Budiše, Ivana Zvonimira Čička, Ante Paradžika i Gorana Dodiga koji se odvijao u kolovozu 1972. godine Žarko Puhovski je bio krunski svjedok optužnice. Sud ga je prihvatio kao svjedoka na prijedlog javnog tužitelja Stjepana Bokora. Ovo je važno naglasiti, jer se u naknadnim iskrivljavanjima činjenica Puhovski voli predstavljati kao svjedok kojeg je pozvao sud, želeći time reći da je on svjedočio u neutralnoj ulozi. Istina je da ga je pozvao sud, ali sud je pozivao svjedoke koje je predložio javni tužitelj i koje su predlagali branitelji optuženih. Puhovski je svjedočio devetog (utorak, 15. 8. 1972.) i desetog dana suđenja (srijeda, 16. 8. 1972.) Novinska izvješća ne navode koliko je dugo trajalo svjedočenje Puhovskog u utorak, ali navode da je u srijedu svjedočio “čitav dan” (Večernji list, 17.8.1972.), odnosno “više od sedam časova” (Politika, 17.8.1972.). Puhovski je svojim svjedočenjem potvrđivao navode optužnice koja je bila ispisana na “33 gusto kucane stranice”. Desetak sati svjedočenja bilo je sasvim dovoljno da se potvrdi svaki redak od 33 gusto kucane stranice optužnice. I ne samo za to da se optužnica potvrdi, nego i za to da se optužnica dodatno proširi. Puhovski je svojim svjedočenjem proširio ne sam opseg navoda optužnice, nego i krug osumnjičenih osoba koje su temeljem njegova svjedočenja bile procesuirane. Krug osumnjičenika proširio je devetog dana suđenja za tri imena (Jure Juras, Stjepan Turek, Matko Bradarić), a desetog dana za još tri imena (Ferdo Bušić, Ivan Boras i Krešimir Martinec, čije prezime mediji pogrešno navode kao “Martinić”).”

  3. Smatrate li analitičara Puhovskog i dalje relevantnim komentatorom društveno-političkih zbivanja?

  4. Hoćete li ga i dalje pozivati u svoje emisije?

  Na gornja pitanja iz HRT-a dobili smo samo kratki odgovor:

  “Hrvatska radiotelevizija ne želi se upuštati u aktualne polemike koje se vode po medijima”.

  Podsjetimo, Žarko Puhovski sveprisutni je politički analitičar omiljen na Hrvatskoj televiziji, ali i Hrvatskome radiju, a predsjednik Milanović sada se sjetio činjenica o Puhovskom, ali tek nakon što je ovaj ‘kućni komentator’ HRT-a i drugih medija, napao njega osobno.

  Zanimljivo je spomenuti da je 2016. Puhovski hvalio Milanovića i reklamirao SDP prije izbora, a tadašnje Milanovićeve poteze ocijenio dalekosežnim planom Zorana Milanovića da se za tri i pol godine kandidira za predsjednika države.

  HRT, između ostalih medija, Puhovskom već godinama redovito daje prostor da oblikuje javno mnijenje – komentira ljude, napada, tumači tko jest, a tko nije prikladan za određeni položaj, tko ima ili nema kapaciteta za javno djelovanje, i sve ove godine to nije bilo problem.

  Naprotiv, HRT-ov urednik i voditelj Aleksandar Stanković, poznat po privatiziranju prostora na državnoj televiziji, u svojoj emisiji Nedjeljom u dva 2009. Puhovskom je omogućio opravdavanje svjedočenja u procesu Budiši i Čičku 1971.

  Stanković se prošli tjedan emisijom pohvalio na Facebooku, te izdvojio citate svog gosta:

  – “ne znam je li bilo časno svjedočiti u procesu Budiši i Čičku 1971., ali smatram da je bilo ispravno”
  – “Paradžik je smatrao da je moj iskaz korektan”
  – “Čičak je jednom govorio da sam korektan, a drugi put da moj iskaz nije korektan”
  – “Budiša je rekao da nisam ništa govorio protiv njih, ali da sam bio ciničan”
  – “spavam mirno”

Izvor: Narod.hr

Izvorni autor: Gordana Sarkotić/Foto: Fah; fotomontaža: Narod.hr

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.