ŠTO PUTINOV PRIJATELJ ABRAMOVIČ RADI U PREGOVORIMA? Njegova tajna uloga isplivala na svjetlo dana

31.03.2022. 16:17:00

Prije nekoliko dana svjetskim medijima odjeknula je vijest da je ruski oligarh Roman Abramovič otrovan za vrijeme pregovora između Ukrajine i Rusije, a okolnosti tog događaja još nisu razjašnjene.

Rusi milijarder, donedavni vlasnik nogometnog kluba Chelsea i Putinov prijetelj, protjeran je iz Velike Britanije, a mnoge zbunjuje činjenica da se dobrovoljno javio kako bi odigrao ulogu iskrenog posrednika u pregovorima između sukobljenih strana.

David Arakhamia, šef ukrajinske delegacije na pregovorima s Ruskom Federacijom, smatra Abramovičevu ulogu u pregovorima pozitivnom, budući da je u početku djelovao kao ‘neslužbeni kanal komunikacije’. 

“Zapravo, da budem iskren, uloga koju on igra je vrlo pozitivna. Ali ne razumijem zašto je počeo igrati javnu ulogu”, rekao je na početku.

‘Skriveni kanal postao poznat cijelom svijetu’

“Jer je od samog početka imao takvu ulogu da se u pregovorima to zove stražnji kanal, odnosno dodatni komunikacijski kanal, neslužbeni, koji pomaže da se neke složene stvari izgovaraju normalnim ljudskim jezikom, a ne diplomatskim – što ne mogu službeno reći. Tada je, zahvaljujući međunarodnom tisku, taj skriveni kanal postao poznat zapravo cijelom svijetu. Koliko ja razumijem poziciju, on se više ne skriva i nije zadnji kanal, već je još jedna osoba u pregovorima”, rekao je u intervjuu Arakhamia.

On smatra da se Abramovič pokušava pozicionirati kao neutralna strana u pregovaračkom procesu.

“Iako to ne doživljavamo kao neutralnu stranu. Ali, možemo reći da je, naravno, neutralnija od službene strane pregovora”, dodao je šef ukrajinske delegacije za Interfax.

Izvor: Dnevno.hr

Izvorni autor: Dnevno.hr/Foto: screenshot/YouTube

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.