Što se događalo u Haagu iza zastora

02.12.2017. 21:01:26

Što se događalo u Haagu iza zastora: Zapovjednik 113. šibenske brigade Petković otkopčao je Praljku košulju, odvezao kravatu i pokušao ga reanimirati Sve se to odvilo u nekoliko sekundi jer su stražari ostalih petero osuđenika brzo izveli iz sudnice i zatvorili u pet sobičaka, svaki veličine otprilike 2x2, gdje su Prlić, Stojić, Petković i Ćorić ostavljeni, svaki sam sa sobom i bez vode i hrane, sljedeća tri sata... Nekadašnji zapovjednik 113. šibenske brigade Milivoj Petković, bio je taj koji je pokušao reanimirati Slobodana Praljka nakon što je ovaj koju sekundu poslije pravomoćne osude na 20 godina robije zbog ratnih zločina u BiH, popio otrov u sudnici haškog suda… Prema neimenovanom izvoru na koji se poziva Večernji list, Praljkov suosuđenik Milivoj Petković bio je taj koji mu je odmah otkopčao košulju, odvezao kravatu i pokušao ga reanimirati. Valentin Ćorić polijevao je Praljka vodom. Praljak je počeo sve teže disati, čulo se hroptanje. Uhvatio je nekoga, vjerojatno Brunu Stojića, za ruku. Sve se to odvilo u nekoliko sekundi jer su stražari ostalih petero osuđenika brzo izveli iz sudnice i zatvorili u pet sobičaka, svaki veličine otprilike 2×2, gdje su Prlić, Stojić, Petković i Ćorić ostavljeni, svaki sam sa sobom i bez vode i hrane, sljedeća tri sata – dok nisu izvedeni u drugu sudnicu na nastavak izricanja presude i potom prevezeni natrag iz zgrade Tribunala u pritvor u Scheveningenu, gdje su čuli da je Praljak preminuo, piše zagrebački dnevni list o događajima koji su uslijedili nakon što se spustio zastor na staklu koje dijeli samu sudnicu od javne galerije, s koje je posljednje što smo vidjeli bilo Praljkovo lice koje se crveni i grči od bolova nakon popijenog otrova. U prvim razgovorima koje su imali s članovima svojih obitelji i s hrvatskim diplomatima koji su ih posjetili u pritvoru, četvorica pravomoćno osuđenih za ratne zločine u Herceg-Bosni najviše su bili šokirani i najviše komentirali Praljkov čin, a manje su govorili o svojim presudama i svojim kaznama. Ipak, ponavljali su kako presudu drže nepravednom i kako su očekivali drukčiji ishod. Od više izvora i Večernjak je čuo kako je svih petero govorilo da će izdržati ostatak svojih zatvorskih kazni. Berislav Pušić, šestoosuđeni koji nije bio na izricanju presude u srijedu u Haagu jer već dugo vremena ima dozvolu za zdravstveno liječenje na privremenoj slobodi u Hrvatskoj, mora se vratiti u pritvor u Scheveningenu, naloženo je presudom. Jučer još nije bilo informacija o tome kada će se, uz pomoć hrvatskog Ministarstva pravosuđa i MUP-a, organizirati njegov transfer. Praljak najviše odslužio Iz zatvora će svi izaći kao pravomoćno osuđeni ratni zločinci, osim ako nekim zasad neočekivanim spletom okolnosti ne dođe do revizije presude, piše Večernji list na čijim stranicama možete pročitati cijeli članak.

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.