Što se zna o udrugama koje su dobile 15 milijuna kuna od Ministarstva kulture?

08.08.2020. 12:48:00

Nedavno smo pisali o dodjeli sredstava Ministarstva kulture pojedinim udrugama za projekt “Mediji zajednice – potpora socijalnom uključivanju putem medija”. Navodno je postupak provodila Nacionalna zaklada.

U nastavku donosimo neke informacije o udrugama i medijima kojima je dodijeljen novac.

Udruga Priznajem

Udruga Priznajem je za projekt Razvoj informativne platforme Hrvatski branitelj od Ministarstva kulture dobila je 1.302.630,93 kuna. Prema propozicijama natječaja, projekt će uključivati objavu medijskog sadržaja, edukaciju novinara i vođenje radionica.

Kako se navodi u Impressumu portala Priznajem, predsjednik udruge i urednik portala je Hrvoje Macan, dok je za marketing i prodaju zadužen njegov brat Mario Macan. Nije navedeno ime niti jednog novinara te nije poznato koliko imaju zaposlenih. Portal je poznat po preuzimanju tekstova s drugih portala bez navođenja izvora, senzacionalističkim naslovima, žutilu s naslovima poput: Priča o psu koji je odgrizao penis i testise pedofiluMediji su vam prešutjeliOvo je prava istina…, ali i po objavi lažnih vijesti – što je u neskladu s težnjama ministrice Obuljen Koržinek, koja redovito ističe da su “lažne vijesti važna tema”.

“Širenje neprovjerenih ili lažnih informacija nije samo neetično, nemoralno i štetno, nego i protuzakonito”, tvrdila je ministrica prije par mjeseci, a sada je potpisala dodjelu 1,3 milijuna kuna portalu kojeg se upravo ističe kao primjer takvih sadržaja.

Srpsko privredno društvo Privrednik

Srpsko privredno društvo Privrednik za projekt “Upoznajmo se da bismo se razumjeli” od Ministarstvo kulture dobilo je 1.279.614,55 kuna.

„Zalažemo se i djelujemo u ime općeg dobra i osnažujemo srpsku zajednicu u Hrvatskoj. Djelujemo od 1897. godine.“ – stoji na stranicama Srpskog privrednog društva Privrednik.

Na stranicama kao svoje glavne aktivnosti navode stipendiranje mladih, okupljanjem i informiranjem.

„U današnjem svijetu hiperprodukcije medijskih sadržaja i informacija zbunjuje svakog pojedinca. Provjerena informacija u pravo vrijeme postala je najvažniji resurs.

Informiranjem naših članova i naše zajednice u kojoj djelujemo želimo obavještavati o najvažnijim događanjima, novim trendovima i saznanjima.“ – poručuju.

Predsjednik Društva je Nikola Lunić, koji je na toj dužnosti od 2007. godine. Tajnik je Maša Samardžija, a potpredsjednik je Marko Ignjatić.

Članovi Upravnog odbora su: Slavica Beljak, Marko Bućan, Dušan Cvetanović, Slađana Čanković, Jovica Drobnjak, Saša Milošević, Mile Miljuš, Bogoljub Ostojić i Dragana Vukomanović. Članovi Nadzornog odbora su: Vesna Došen, Stojan Latinović i Mile Paripović.

Skupštinu čine Privrednikovi punopravni članovi i vodi je radno predsjedništvo koje se bira na početku svake sjednice. U Patronatu Privrednikovih dobrotvora su Privrednikovi pokrovitelji i najznačajniji donatori.

SPD Privrednik izdaje i istoimeni list koji izlazi svakog prvog petka u mjesecu kao podlistak samostalnog srpskog tjednika Novosti kojeg izdaje Srpsko narodno vijeće (SNV). Tribine često zajednički organiziraju Srpsko privredno društvo “Privrednik” i Vijeće srpske nacionalne manjine Grada Zagreba kojemu je na čelu Aleksandar Milošević, a član je i Milorad Pupovac, predsjednik SDSS-a, bivši dugogodišnji predsjednik SNV-a kojega je naslijedio Boris Milošević, potpredsjednik Plenkovićeve Vlade.

Udruga „Lupiga – svijet kroz obične“

Udruga za promicanje medijske kulture, umjetnosti i tolerancije “Lupiga – svijet kroz obične” zajedno s partnerima Centrom za mirovne studije i udrugom TRIS za projekt Reflektor dobila je 1.397.701,73 kuna.

Na portalu Lupiga stoji da je njegov nakladnik Udruga za promicanje medijske kulture, umjetnosti i tolerancije „Lupiga – svijet kroz obične oči“, glavni je urednik Ivor Fuka, a suradnici su sljedeći:

Ivo Anić, Jerko Bakotin, Mladen Barbarić, Ana Benačić, Mladen Bićanić, Tomislav Brdjanović, Ahmed Burić, Ivan Cingel, Đurđica Čilić, Boba Đuderija, Ivan Ergić, Predrag Finci, Anton Finderle, Tatjana Gromača, Dinko Gruhonjić, Sinan Gudžević, Hrvoje Ivančić, Viktor Ivančić, Vid Jeraj, Ivan Kegelj, Sofija Kordić, Saša Kosanović, Dejan Kožul, Vanja Kulaš, Nikola Kuprešanin, Igor Lasić, Nikola Leskovar, Igor Mandić, Tomislav Marković, Marijana Matković, Andrej Nikolaidis, Teofil Pančić, Marko Pogačar, Žarko Puhovski, Sanja Rapaić, Veronika Rešković, Marina Richter, Nedim Sejdinović, Melisa Skender, Sonja Stojadinović, Mile Stojić, Marko Stojiljković, Marin Šarec, Faruk Šehić, Nataša Škaričić, Marko Tomaš, Bojan Tončić, Franjo Tot, Petar Vidov, Demian Vokši.

Među medijskim partnerima portala Lupiga su Crol. LGBT news portal, srpske Novosti, Slobodni Filozofski itd.

Partner udruge Lupiga na projektu koji je dobio novac je udruga TRIS.

Udruga za promicanje civilnog društva, medijske kulture i razmjene informacija – TRIS sa sjedištem u Šibeniku nakladnik je portala TRIS koji se predstavlja kao „neovisni novinski portal“:

Glavna urednica portala je Davorka Blažević, a redakciju čine: Davorka Blažević, Jozica Krnić, Aleksandar Tešić, Antonio Milanović i Goran Šimac.

O Centru za mirovne studije, partneru udruzi Lupiga na projektu koji je sada dobio novac, već smo često pisali. U opisu centra stoji kako je izrastao „iz različitih oblika izravne izgradnje mira u zapadnoj Slavoniji (Volonterski projekt Pakrac, 1993. -1997.), gdje se 1996. godine prvi put i razgovaralo o osnivanju organizacije. Formalno je osnovan godinu kasnije, s namjerom promicanja vrijednosti nenasilja, društvene pravde, poštivanja ljudskih prava, tolerancije i prihvaćanja različitosti kroz participativne metode mirovnog obrazovanja, istraživanja i javnog zagovaranja.“

Stalno radno tijelo Skupštine (SRTS) jedno je od tri statutarna tijela Centra za mirovne studije (uz Izvršni odbor i Skupštinu).

U aktualnom mandatu Stalno radno tijelo Skupštine čine: Lovorka Bačić, Josip Brković, Jasna Račić, Aneta Vladimirov i Drago Župarić Iljić.

Među mrežama i inicijativama čiji je CMS član su: Kuća ljudskih prava Zagreb, Platforma 112, Mreža mladih Hrvatske…

Udruga za nezavisnu medijsku kulturu

Centar za mirovne studije dobio je sredstva i za projekt u suradnji s jednom drugom udrugom.

Naime, udruga za nezavisnu medijsku kulturu zajedno s Centrom za mirovne studije je za projekt Ranjive na vidjelo dobila 890.376,72 kuna.

Udruga za nezavisnu medijsku kulturu nakladnik je portala „H-ALTER – Novine H-rvacke ALTER-native“, a nakladnika predstavlja Dijana Pribačić Jurić. Urednik portala je Toni Gabrić, koji je zajedno s Marinom Kelavom zadužen za vijesti.

Udruga za promicanje kultura Kulturtreger s partnerom Kurziv – Platforma za pitanja kulture, medija i društva je za projekt “I to je pitanje kulture?” dobila 1.342.674,05 kuna.

„Udruga za promicanje kultura Kulturtreger registrirana je 2003., a početkom siječnja 2004. otvorila je svoj prvi projekt – književni klub Booksa u Martićevoj 14d u Zagrebu. Cilj Udruge je povećati prisutnost i vidljivost književnosti u širem društvenom kontekstu te ulogu književnosti u razvoju tolerantnog društva.“ – stoji na stranici booksa.hr.

„Knjižara je djelovala u prostoru kluba i paralelno s klubom. Nudila je širok izbor lijepe književnosti, s naglaskom na domaće i regionalne autore. Nažalost, zatvorena je 2011. zbog nemogućnosti poslovanja u lokalnim tržišnim uvjetima.“ – navodi se također.

Stranica ističe da klub Booksa ima više od 12.000 članova, ali se ne navode imena odgovornih osoba u udruzi Kulturtreger.

Udruga Hoću stranicu

Udruga za razvoj internetskih sadržaja Hoću stranicu je za projekt “Novo vrijeme – povećanje kvalitete medijskog izvještavanja o osobama treće životne dobi s ciljem povećanja vidljivosti društvene skupine u zajednici” dobila 922.328,80 kuna.

Riječ je o udruzi „novinarskih, komunikacijskih i informatičkih profesionalaca osnovana s ciljem poboljšanja forme, sadržaje i dostupnost internetskih sadržaja namijenjenih građanima.“

Na stranici se ističe da su posebno posvećeni suradnji s drugim organizacijama civilnog društva i često asistiraju u medijskim komponentama njihovih projekata; savjetodavno ili produkcijom medijskih sadržaja.

Udruga Hoću stranicu osnovana je 2011. godine.

„Udruga je izdavač portala MojeVrijeme.hr koji je ujedno i naš strateški projekt. Riječ je o mediju zajednice namijenjenom generacijama 50+ s primarnom ciljem popularizacije aktivnog starenja.“ – navodi se također.

HKR

Među medijima kojima je dodjeljen novac je i Hrvatski katolički radio koji je za projekt Novi valovi dobrote dobio 1.179.100,16 kuna.

Hrvatski katolički radio (HKR) je neprofitna radijska postaja s nacionalnom koncesijom. Osnivač i vlasnik radija je Hrvatska biskupska konferencija, a započeo je s emitiranjem programa 17. svibnja 1997. godine, kada ga je blagoslovio i u rad pustio kardinal Franjo Kuharić. Svojim signalom pokrivaju 95 % teritorija RH i pogranična područja susjednih zemalja.

Ravnatelj radija je mons. Fabijan Svalina, a glavni urednik Siniša Kovačić.

Svjetski savez mladih

Svjetski savez mladih je zajedno s partnerima Filozofskim fakultetom u Osijeku i Generacija.hr, za projekt mimladi.hr novo lice naslovnice dobila 941.258,85 kuna.

Svjetski savez mladih Hrvatska je zajednica prijatelja koji se u vlastitom životu trude živjeti iskustvo ljudskog dostojanstva te to iskustvo donijeti društvu kroz aktivnu zauzetost za dobro druge osobe. SSMH želi stvoriti poticajno okruženje za cjeloviti razvoj ljudske osobe i stvarati sadržaje koji će omogućiti formaciju mladih u intelektualnom, psihološkom, društvenom i duhovnom aspektu te ih osposobiti za preuzimanje odgovornosti za dobro zajednice i izgradnju civilizacije u skladu s temeljnim ljudskim vrijednostima. Od 2012. godine djeluju u tri grada: Osijeku, Splitu te Zagrebu te broje više od 100 članova i 7 zaposlenih osoba.

Predsjednica SSMH je Ivana Grahovac, potpredsjednica Lucija Kundid, a tajnik – Luka Poslon. Ostali zaposleni su: voditeljica zagovaranja – Jelena Slavić Miljenović, voditelj programskih aktivnosti – Luka Poslon, voditeljica financija – Iva Soldo, a regionalna voditeljica aktivnosti prikupljanja financijskih sredstava – Ana Antunović.

Udruga Generacija.hr djeluje s ciljem promicanja medijske kulture, međugeneracijske solidarnosti i zaštite prava mladih, obitelji i umirovljenika u Zagrebu i Republici Hrvatskoj.
Glavna urednica neprofitnog portala Generacija.hr je Maja Šubarić Mahmuljin.

Društvo multiple skleroze Brodsko-posavske županije i Županijska liga protiv raka

Društvo multiple skleroze Brodsko-posavske županije i Županijska liga protiv raka – Split su za projekt Zajednica bez granica dobili su od Ministarstva kulture 923.433,65 kuna.

Društva multiple skleroze Hrvatske Županijske sekcije Brodsko-posavske osnovano je u studenom 2002.

Na osnivačkoj skupštini za članove Predsjedništva izabrani su: Marica PudićĐurina BegićŽeljko PudićKarmen Gelemanović i Ivo Jurinac, a za predsjedicu je izabrana Marica Pudić, koja je svoju dužnost obnašala do 29.11.2005. godine (do Izvanredne Izborne skupštine). Dana 29. studenog 2005. godine održana je Izvanredna Izborna skupština Društva i za predsjednika se jednoglasno izabire Željko Pudić, koji je na toj dužnosti i danas.

Matica Hrvatska i udruga Pragma

Matica Hrvatska i udruga Pragma su za projekt Uključiva kultura – potpora socijalnoj inkluziji kroz kulturu putem Vijenca dobili 1.393.702,02 kuna.

Udruga Pragma je osnovana 2. lipnja 2006. godine u Zagrebu. Ciljevi rada Udruge su promicanje, unaprjeđivanje i razvoj demokratske političke kulture, zaštita ljudskih prava, međunarodna razvojna suradnja u području obrazovanja i smanjenja siromaštva,
odgoj i obrazovanje te izdavanje znanstvenih i stručnih publikacija, socijalna djelatnost kroz socijalnu pomoć i podršku i pružanje socijalnih usluga te zaštita mentalnog zdravlja i prevencija ovisnosti.

Sveučilište Sjever

Sveučilište Sjever je za projekt eRadio za drugu šansu dobio 644.502,46 kuna.

Sveučilište Sjever u Koprivnici osnovano je 29. svibnja 2015. Hrvatski sabor donio je na svojoj 17. sjednici Zakon o prijenosu osnivačkih prava nad Sveučilištem Sjever na Republiku Hrvatsku čime je Sveučilište Sjever i formalno postalo osmo javno sveučilište u Hrvatskoj.

Ri Rock

Udruga Ri Rock zajedno s partnerima Udrugom za ljudska prava i građansku participaciju “PaRiter” i Udrugom SOS Rijeka – Centar za nenasilje i ljudska prava su za projekt Odašiljač dobili 1.385.072,28 kuna

Udruga Ri Rock putem „kulturnih i društvenih aktivnosti, manifestacija, festivala, glazbenih radionica, projekata te permanentnih programa nastoji pružiti alternativu konzumerističkoj kulturi te time zadovoljiti potrebe i interese mladih, omogućiti im osobnu afirmaciju, integraciju te potaknuti njihovu uključenost u urbanu glazbenu kulturu grada Rijeke i okolice“ – stoji na stranicama udruge RiRock.

Udruga SOS Rijeka – Centar za nenasilje i ljudska prava je „nevladina neprofitna organizacija za pomoć žrtvama nasilja i drugim osobama u kriznim situacijama“. Koordinatorica programa i voditeljica ureda je Tina Kovačić, koordinatorica i savjetnica za pravna pitanja je Iva Čatipović, koordinatorica razvojnih programa i psihologinja Lorena Zec, a koordinatorica razvojnih programa i psihologinja je Maja Sikirica.

CERM i PRAGMA

Centar za razvoj mladih (CERM) i partner PRAGMA su za projekt SIMS – Socijalna inkluzija mladih kroz Studentski.hr dobili 1.400.000,00 kuna.

Centar za razvoj mladih najpoznatiji je po svojem projektu, portalu Studentski.hr. Predsjednik udruge i voditelj projekta je Nikola Jelovečki. Glavna urednica portala je Ana Marasović, njezina zamjenica Patricija Panić, a urednica lekture Martina Klobučar.
Udruga Pragma kao svoje ciljeve na mrežnoj stranici navodi promicanje, unaprjeđivanje i razvoj demokratske političke kulture, zaštitu ljudskih prava, međunarodnu razvojnu suradnju u području obrazovanja i smanjenja siromaštva,
odgoj i obrazovanje te izdavanje znanstvenih i stručnih publikacija, socijalnu djelatnost kroz socijalnu pomoć i podršku i pružanje socijalnih usluga te zaštitu mentalnog zdravlja i prevencija ovisnosti. Predsjednik Pragme je Nedjeljko Marković, a članovi Upravnog odbora su mr. sc. Roberta Brusić Pavičić i Ljubica Radovac, dipl. socijalna radnica.

Izvor: Narod.hr

Izvorni autor: MT/Foto: fah

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.