Što su krediti bez hroka?

13.11.2018. 09:55:01

Online zajmodavci obično ne troše mnogo vremena na razmatranje kreditne sposobnosti klijenata koji osiguraju svoj kredit Krediti bez hroka su popularan naziv za kredite koje je moguće dobiti bez ikakve provjere kreditne sposobnosti. HROK je zapravo skraćeni naziv za Hrvatski registar obveza po kreditima, koji je do nedavno bio zadužen za izdavanje kreditnih izvješća, no privremeno je prestao s radom nakon stupanja na snagu Odredbe o zaštiti osobnih podataka (GDPR). Začudili biste se, no HROK-ov prestanak s radom nije pozitivna stvar za osobe koje se prijavljuju za kredit. Sada je proces znatno duži i kompliciraniji, jer se podnositelji zahtjeva moraju sami pobrinuti da njihov odabrani zajmodavac dobije sve potrebne informacije za odobrenje kredita. Kako je moguće dobiti kredit za kreditno nesposobne Trenutno se na stranici Matchbanker.hr nalaze takozvani krediti bez hroka, krediti bez kreditne sposobnosti. Kako je to moguće, pitate se? Online zajmodavci obično ne troše mnogo vremena na razmatranje kreditne sposobnosti klijenata koji osiguraju svoj kredit. Postoje različiti instrumenti osiguranja kredita, a najčešće su:
  •  Mjenice ili zadužnice - ovjerene pisne isprave u kojima dužnik daje suglasnost da vjerovnik naplati dugovanje zaplijenom novca s njegovog bankovnog računa.
  • Životno osiguranje - postoje brojni razlozi zašto biste trebali ugovoriti životno osiguranje. Kada je riječ o kreditima, ono pruža sigurnost u slučaju smrti te otplaćuje sve pokojnikove dugove bez opterećivanja drugih članova obitelji.
  • Jamci ili sudužnici - riječ je o osobama koje, zajedno s dužnikom, garantiraju otplatu kredita vjerovniku. Iako je u današnje vrijeme pronalazak jamca ili sudužnika gotovo nemoguća misija, svakako se isplati pokušati jer je u očima zajmodavca ovaj instrument osiguranja najvrijedniji.
Dakle, moguće je doći do novca čak i ako niste idealan kandidat za kredit. Kako se riješiti kreditne nesposobnosti Ukoliko ste strpljivi, uvijek vam ostaju opcije štednje i postupnog poboljšavanja vaše financijske situacije:
  • Napravite mjesečni proračun - odvojeno zbrojite sve vaše mjesečne prihode (plaća, doplatci, najmovi, investicije) i sve vaše mjesečne troškove (stanarina, komunalije, hrana, potrepštine). Zatim oduzmite iznos troškova od iznosa prihoda, ukoliko ostanete s pozitivnim iznosom, čestitamo! Zarađujete više nego što trošite i taj iznos je vaš neopterećeni dio proračuna. Ukoliko ostanete s negativnim iznosom, imate dva izbora - smanjiti vašu potrošnju ili povećati vaše prihode.
  • Postavite otplatu dugova kao prioritet - ne trebamo vam napominjati da je život s dugovima ogroman stres i opterećenje. Pokušajte strateški koristiti vaš proračunski višak kao put ka boljoj financijskoj situaciji. Kako biste ubrzali proces otplaćivanja dugova, možete razmotriti kredite za refinanciranje. Oni su stvoreni za osobe koje se muče s otplaćivanjem nekoliko manjih kredita. Logično je da se uzimanje jednog većeg kredita s povoljnijim uvjetima u potpunosti isplati, jer ćete kamate i naknade plaćati samo za jedan kredit.
  • Bolje se educirajte o kreditnim uvjetima - nedovoljna educiranost o financijskim terminima je glavni razlog građanske zaduženosti. Kako biste spriječili ponavljanje grešaka iz prošlosti, informirajte se o vrstama kamatnih stopa, različitim rokovima otplate i kreditnim osiguranjima. Uvijek možete ugovoriti sastanak s osobnim bankarom i pitati sve što vam se vrti po glavi.
Kako izbjeći kreditnu nesposobnost Ukoliko ste jedan od sretnika koji mirno spavaju i nemaju problema s dugovima, okupili smo nekoliko savjeta i za vas kako bi tako i ostalo:
  • Plaćajte sve račune na vrijeme - nemojte si dozvoliti dobivanje većih računa samo zbog toga što ste prvotni zaboravili ili odgađali plaćati. To je sasvim nepotreban trošak i uvelike šteti vašem ugledu u očima zajmodavaca. Čim počnete predviđati da ćete imati problema s otplaćivanjem rate kredita, kontaktirajte vašeg zajmodavca! Obično možete zajedno doći do nekakvog rješenja.
  • Pratite svoje financije - koristite neke od mobilnih aplikacija za izradu i praćenje budžeta, ili učinite to na staromodni način običnim zapisivanjem troškova. Jako je važno vidjeti na što točno vaš novac odlazi, i u kojim dijelovima se morate poboljšati.
  • Nemojte olako ulaziti u kredit - budite skeptični sve dok niste u potpunosti informirani, jer ponude mogu zvučiti primamljivo čak i uz brojne skrivene troškove. Budite pametni i u prihvaćanju jamstva za prijatelja ili člana obitelji, jer nikada ne možete biti sigurni što će se dogoditi za nekoliko mjeseci ili godina.
Nadamo se da vam je ovaj vodič bio koristan i da se sada osjećate opuštenije u vezi kredita. Slobodno posjetite Matchbanker.hr ukoliko želite dobiti još više dobrih informacija!

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.