Što više pljuneš po HDZ-u, veće su ti šanse za napredovanje u stranci

28.12.2016. 12:12:20

POVRATAK OTPISANIH Sjetimo se kako je Kosor naricala nad svojom tužnom sudbinom, zaboravljajući kako je bez imalo milosti ''torpedirala'' voljenog vođu Ivu Najava da bi se bivša predsjednica HDZ-a i premijerka Jadranka Kosor mogla vratiti u HDZ, jer je navodno dobila poziv za povratak u stranku od strane glavnog tajnika zagrebačkog HDZ-a, nije ostala nezamijećena u javnosti.

Pa krenimo redom.

Na stranu sada činjenica da je gospođa Kosor vrlo vješta u ''spinanju'' i dojavi informacija novinarima. Kao bivša novinarka, dobro zna načine kako se to radi, a jednako dobro poznaje i novinarsku scenu. Po onome što direktno.hr doznaje, informacija da je bivšu premijerku u HDZ pozvao glavni tajnik zagrebačkog HDZ-a Ivan Ćelić, čini se vjerodostojna.

Kosor je na taj poziv i upit medija reagirala u svom slavodobitnom stilu, poput razdragane tinejdžerke koja je upravo osvojila ulaznicu za koncert omiljenog pop-banda, cvrkutajući kako je to ''lijepo čuti u ovo blagdansko vrijeme'', a pritom se i zahvalila g. Ćeliću na ''hrabrosti''. Divno je čuti da u političkoj stranci, bez obzira kojega predznaka, nakon 25 godina demokracije, moraš čestitati nekome na hrabrosti zato jer se usudio- nazvati te. Ili se gospođa Kosor malo, opet po svom običaju, predstavila neviđenom stranačkom žrtvom, kako je to i običavala činiti cijelo vrijeme od kada je odstranjena iz stranke odlukom bivšeg predsjednika Tomislava Karamarka. Tada je tvrdila da je maknuta zbog ''verbalnog delikta'' i zato jer se bivšem šefu usuđivala reći ono što su mu drugi pričali iza leđa, ali nikada ne u lice.

Poslije će Kosorica mjesecima kukati i naricati nad svojom tužnom sudbinom u stranci, zaboravljajući pritom kako je bez imalo milosti ''torpedirala'' nekoć neprikosnovenog i dragog voljenog vođu Ivu Sanadera, kojega je slijedila u stopu godinama i obećavala mu vječnu vjernost.

Jasno, zaboravila je i sve one silne ljude koje je u svojoj političkoj karijeri nemilosrdno zgazila na putu do trona (prisjetimo se slučaja stradalnice i žrtve četničkih orgijanja Jadranke Cigelj!). To je ostalo negdje u zaboravu. Njezinom, ali ne i kolektivnom.

No, čemu čuđenje ukoliko Kosor dobije pozivnicu za povratak u sjedište na Trgu hrvatskih velikana? Pa nije li ona kao premijerka odlično surađivala sa sadašnjim predsjednikom HDZ-a i Vlade Andrejom Plenkovićem, a kada je on došao na vlast, pohvalila se kako se ''njezini dečki vraćaju''. Pod tim je dečkima mislila i na sadašnjeg potpredsjednika HDZ-a i ino- ministra Davora Stiera, koji joj je bio jedan od najbližih suradnika dok je ona bila banica u Banskim dvorima.

Gospođa Kosor, naravno, kao prava dama očekuje da je u HDZ pozove sam predsjednik osobno, jedan od ''njezinih dečkiju'', figurativno rečeno, jer takva veličina ne može pristati ni na što manje. Plenković se za sada ne oglašava, ali znakovito je da je, gostujući u emisiji ''Nedjeljom u 2'' kod Aleksandra Stankovića, na upit o dotičnoj gospođi diplomatski, kako on to zna, odgovorio kako se njih dvoje “nisu vidjeli ni čuli, ali da za takvo što netko ipak treba pokrenuti inicijativu, što Kosor još nije učinila”.

Dakle, tu smo; čini se da je golub- pismonoša poslao gospođi Kosor lelujavi poziv za povratak, a ona će sada, u miru svoje dokolice razmišljati o tome kakve mudre odluke kani donijeti o svojoj političkoj budućnosti. Jer, što bi HDZ bez gospođe Kosor? Vjerojatno propao. A mogao bi i ovako nastavi li u svoje članstvo primati odbačenike, koji su, nakon micanja iz stranke, u javnosti prosipali žuč na račun HDZ-a.

Nisu li to isto činili i sadašnji ministar zdravstva Milan Kujundžić te bivši zamjenik predsjednika Drago Prgomet, nakon što su nogirani iz stranke? Osnovali su neke svoje strančice, s kojima su slavno propali, utihnuli, a onda se, dolaskom Plenkovića na čelo, ponovno pokunjeno vratili te pritom i adekvatno nagrađeni.

A još je bizarnije što je poziciju ministrice gospodarstva, najvažnijeg resora u državi, na iznenađenje mnogih dobila Martina Dalić, koja je, napuštajući HDZ prije dvije godine, oblatila tadašnjeg predsjednika Karamarka na ''pasja kola''. Optužila ga je da nema pojma o ekonomiji, gospodarstvu, vođenju stranke i koječemu. A onda u posljednjoj izbornoj kampanji financijski donirala političku stranku ''Pametno'', čime je jasno i pokazala što je mislila o svojoj bivšoj stranci. I to još prije nekoliko mjeseci. No, vidi vraga, dolaskom Plenkovića za čelnika, gospođa Dalić je promptno promijenila mišljenje o HDZ-u i zasjela u pristojnu fotelju.

Nastavi li ovim načinom povratka u stranku onih koji su je dobrano ogadili u javnosti, moglo bi se ostvariti ono čuveno Račanovo ''proročanstvo'' o HDZ-u kao ''stranci opasnih namjera''- U ovom slučaju, po sebe samu.

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.