STOP PARTITOKRACIJI – SLOBODA HRVATSKOJ NACIJI!

22.11.2021. 10:01:00

"Opozicijska se gibanja obično začinju u intelektualnim krugovima […] Osim medija, za pad HDZ-ovske vlasti važan je bio i časopis Erasmus (1993-1997) kojeg je uređivao Slavko Goldstein, pogotovo prve hrvatsko-srpske konferencije koju je Erasmus organizirao 1993. u Zagrebu, a na kojoj je 35 hrvatskih i srpskih intelektualaca razgovaralo o uzrocima rata i načinima rješenja hrvatsko-srpskog sukoba."
(Ivo Goldstein, Hrvatska povijest, Zagreb, 2008.)
ERASMUS GILDA:
ZLOČIN (VELE)IZDAJE - 28 GODINA POSLIJE
1. U sjeni obilježbe vukovarske okupacije, posve nezapaženo, protječe 28. obljetnica poznata okruglog stola “Srbi i Hrvati”(1993. – 2021.). Tom događaju, što je održan u zagrebačkom muzeju „Mimara“ (20. - 22. XI 1993.), „službena“ (standardna) hrvatska povjesnica – inače, pod patronatom obitelji GOLDSTEIN-PUSIĆEVIH – pripisuje iznimnu povijesnu i političku važnost (v. moto).
2. Naime, „boreći se protiv ekstremnoga nacionalizama [...] to je od početka rata bio prvi sastanak intelektualaca, predstavnika civilnog društva te katoličkih i pravoslavnih dužnosnika iz Hrvatske i Srbije“ (Vesna PUSIĆ, 1993.). U tom je nastupu posebno blefirano njezino (V. Pusić) obećanje da će „osobno 2015. godine organizirati raspravu o tome zašto i kako nam se sve ovo dogodilo”. Međutim, što se zapravo dogodilo?
3. Ljeta i jeseni 1993. godine, u doba značajna dijela okupacije, Hrvatska bješe na koljenima. Svim se sredstvima „nastojalo ubiti volju za državom“. S tim u svezi: „obitelji Pusić, Goldstein i društvo okupljeno oko njihove udruge Erasmus Gilda, koja tako snažno miriše na KOS, već su u Zagrebu okupljali zagrebačke i beogradske intelektualce na razgovore o novome zajedništvu uz podjelu krivnje za rat“.
4. Spomenutu KOS-ovu obavještajnu akciju dokumentira transkript. Naime, uz ino, „sudionike Okruglog stola, nakon odlaska iz Zagreba, prvo su dočekali obavještajci kojima su prenijeli informacije prikupljene na sastanku sa Slavkom Goldsteinom i Vesnom Pusić. Prije puta u Zagreb obavještajno su ih podučili kako prikupljati informacije i koje 'mere bezbednosti' primijeniti kako bi se zaštitili u Zagrebu“.
5. Na tom je skupu po prvi put u javnu uporabu uvedena kategorija o “građansko-etničkom ratu na prostoru bivše Jugoslavije“. Po toj crti, naknadno svjedoči Ivo GOLDSTEIN (1998.), među hrvatskim sudionicima bješe prihvaćen prešutni dogovor: “da se ne postavlja pitanje granica i pitanje odgovornosti za rat”. S tim u svezi: „treba prihvatiti federalizaciju Hrvatske kao mogućnost, jer nju nameće realno stanje“.
6. U svakom slučaju, većinom svojih zaključaka i nakana, taj “pomirbeni skup” (pax agressiana) dramatično je obilježio niz političkih procesa u Hrvatskoj tijekom protekla razdoblja. Naime, „u međuvremenu u Hrvatskoj su idejni i politički sljedbenici stare ERASMUS GILDE (u)činili sve [...] da preoblikuju povijest sukladno KOS-ovim tezama, u kojima je region postao zamjena za Jugoslaviju“.
7. Štoviše, u tom veleizdajnom ozračju protječe HDZ/SDSS-ov projekt „hrvatsko-srpske pomirbe“, koji oblikuje Pupovčev protu povijesni „ključ“ (NATIO SERBICA CLAVIS). Na taj se način sustavno zaprječuje završnica nacionalno-političke integracije (NATIO CROATICA CLAVIS), tj. stvaranje HRVATSKE NACIJE („hrvatski politički narod“), čijom bi sastavnicom bila (i) srpska manjinsko-etnička zajednica.
8. S obzirom na to: onkraj izostale HRVATSKE NACIJE, kao nositelja SUVERENITETA, glede „konstitucijskog kaosa“, politika NOVOG SMJERA (od 2000. do danas) sistemski je osigurala mandat (o)pozicijskog koruptivno-klijentističkog sustava PARTITOKRACIJE. Potonjim je nacionalno i društveno biće dovedeno na rub moralno-društvena i gospodarsko-demografskog ponora.
9. Sve u svemu: odigravši središnju ulogu u kriminalizaciji DOMOVINSKOG RATA (1991. -1995.) i u razgrađivanju hrvatske nacionalne države , veleizdajnički je aktivizam spomenute parapolitičke družbe gotovo školski primjer : kako se – stekliški kazano – naspram „iz vlastite“, hrvatska povijest „piše iz vlastite glave“.
10. Zbog svega toga: parapolitički je aktivizam ERASMUS GILDE (1993.-1998.) – glede nezastarijevanja zločina – prešućeni (izostali) predmet kaznene politike. Naime, riječ je o deliktu POMAGANJE NEPRIJATELJU:
„Građanin Republike Hrvatske koji za vrijeme rata ili oružanog sukoba u kojem sudjeluje Republika Hrvatska pomaže neprijatelju u provedbi prisilnih mjera prema građanima ili koji politički ili gospodarski surađuje s neprijateljem, kaznit će se kaznom zatvora od jedan do deset godina“.
(Narodne novine, br. 125 07.11.2011., Kazneni zakon: Članak 344)
STOP PARTITOKRACIJI – SLOBODA HRVATSKOJ NACIJI!

 ** Mišljenja iznesena u kolumnama osobna su mišljenja njihovih autora i ne odražavaju nužno stajališta uredništva Portala dnevnih novosti.

Izvor: Facebook

Izvorni autor: Ivan Biondić Ivot/Foto: facebook

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.