Stop the War in Croatia - Tomislav Ivčić

12.08.2019. 16:24:21

Stop the War in Croatia (hrv. Zaustavite rat u Hrvatskoj), album i proturatna pjesma hrvatskog glazbenika i domoljuba Tomislava Ivčićaiz 1991. godine. S pjesmom je predstavio dramatičnu zbilju u Hrvatskoj, koja se našla na barbarskom udaru velikosrpske agresijesvojim televizijskim glazbenim spotom. Jer ispočetka niti Europa niti svijet nisu dobrohotno gledali na hrvatsku težnju za slobodom, a ratne su strahote komentirale kao nekakav "balkanski obračun". Pjesma je dospjela veliku slušanost širom svijeta, tako da je ušla u američku top-ljestvicu Billboard Hot 100.[5][6] Potresnom pozivu koji je pokrenuo Tomislav Ivčić potporu su pružile i mnoge svjetske zvijezde tražeći obustavu velikosrpske agresije. Ubrzo su uslijedili mnogi novinski izvještaji i slične akcije hrvatskih umjetnika i sportaša pa je poruka "Stop the War in Croatia!" postala neizbježan pratilac svih Hrvata posvuda u svijetu. Engleski glazbenik Phil Collins je javno pozvao ljude da koliko god mogu, pomagaju djeci u Hrvatskoj.[7] Zahvaljujući takvim akcijama međunarodna je javnost postupno spoznala da se Hrvatska brani u nastojanjima da stekne slobodu, što je dovelo i do njezinog međunarodnog priznanja.

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.