Stožer osuđuje neprimjerenu Inicijativu krnje Koordinacije braniteljskih Udruga grada Vukovara

11.07.2013. 07:57:48

Za 20 braniteljskih i stradalničkih Udruga proisteklih iz Domovinskog rata grada Vukovara ujedinjenih u Stožer za obranu hrvatskog Vukovara, neprihvatljiva je odluka nekoliko Udruga koje se predstavljaju kao Koordinacija braniteljskih i stradalničkih udruga grada Vukovara, a kojom se za Dan vukovarskih branitelja određuje 24.kolovoz, iz razloga što o istom nisu konsultirane udruge udružene u Stožer, kao niti ostala braniteljsko-stradalnička populacija grada Vukovara. 

                Navedenom odlukom, odnosno pojašnjenjem razloga odabira navedenog nadnevka grubo se nasrće na Domovinski obrambeni rat u Vukovaru  prešućujući i mijenjajući neupitne povijesne činjenice i događaje.

                Naime, u priopćenju za medije, u tekstu pojašnjenja donesene odluke, navedeno je da su čelnici pojedinih udruga (Z.Komšić,  I.Kovačić, S.Jurić i V.Grdić) za Dan vukovarskih branitelja predložili 24.kolovoz, a s njihovim prijedlog se složio gradonačelnik Vukovara, g.Željko Sabo, iz razloga što je po njihovom mišljenju i spoznajama tog nadnevka 1991.g.,   Vukovar prvi puta napadnut s kopna, iz zraka i s Dunava, zbog čega navedeni smatraju da je tog dana počela agresija bivše JNA i srpskih paravojnih postrojbi na grad Vukovar.

                Da navedeno ne odgovara istini, te predstavlja prešućivanje, ignoriranje i negiranje nespornih povijesnih činjenica i događaja jasno je svakom dobronamjernom branitelju, stradalniku, predratnom stanovniku Vukovara, cjelokupnoj vukovarskoj, pa čak i široj hrvatskoj javnosti.

                Neosporna je činjenica da je Borovo selo već u travnju 1991.g., bilo okupirano od strane srpskih paravojnih postrojbi, da je u njemu 2.svibnja 1991.g., mučki ubijeno 12 hrvatskih redarstvenika a više njih zatočeno i ranjeno.

                Dana 4.srpnja 1991.g., u popodnevnim satima, nakon sahrane gardista Damira Ivanovića i Franje Katića, pripadnika 4.vukovarske bojne 3.brigade ZNG, koji su 2.srpnja 1991.g., na Sajmištu mučki ubijeni od strane pripadnika srpskih paravojnih postrojbi, otpočela je i uspješno provedena akcija oslobađanja dijela Borova naselja (ulica Banijska, Lička, Kozaračka) kojeg su okupirali pripadnici srpskih paravojnih postrojbi u lipnju 1991.g.

                Nepuna 2 tjedna kasnije, sredinom srpnja 1991.g., u akciji oslobađanja dijela naselja Lužac, okupiranog od strane pripadnika srpskih paravojnih postrojbi poginuo je gardist Ante Filipović, a više gardista je ranjeno.

                Sredinom kolovoza 1991.g., prilikom napada pripadnika srpskih paravojnih postrojbi na obiteljske kuće braće Molnar na Lijevoj supoderici u Vukovaru, poginuo je Dragan Molnar, pripadnik pričuvnog sastava ZNG-a.

                U lipnju, srpnju i kolovozu 1991.g., a prije 24.kolovoza, kojeg su navedeni čelnici udruga proglasili Danom branitelja Vukovara i danom kada je, po njihovom mišljenju i saznanjima, otpočela agresija na Vukovar, u više navrata je grad granatiran minobacačkim oružjem raznih kalibara, pri čemu je nanesena znatna materijalna šteta, te je gotovo svakodnevno bio izložen djelovanju pješačkog naoružanja iz okupiranih dijelova grada i prigradskih naselja sa većinskim srpskim stanovništvom.

Članovi Stožera za obranu hrvatskog Vukovara, kao branitelji i stradalnici Domovinskog rata, kao vukovarci, očevidci i suborci, sudionici, kao dragovoljci, NE MOGU i NEĆE prihvatiti donesenu odluku, te ćemo tražiti da se ista poništi, a kao Dan branitelja Vukovara odabere neki drugi nadnevak vezan za događanja i aktivnosti dragovoljaca i branitelja, a  koja su prethodila svim navedenim događanjima i stradanjima, i kao takve  bile pokaz i rezultat planiranja i pripremanja obrane Vukovara i RH.

Postrojavanje dragovoljaca voljnih i spremnih za obranu Vukovara i RH, kao pripadnika, tada nenaoružanih postrojbi predratne općine Vukovar u Bogdanovcima, dana 10.ožujka 1991.g., odraz je i pokazatelj planiranja i pripremanja za obranu od predstojeće agresije, te je kao takav povijesni događaj puno primjereniji za odabir, odnosno obilježavanje Dana vukovarskih branitelja.

S vjerom u Boga i hrvatski narod za hrvatski Vukovar i Republiku Hrvatsku,

                STOŽER ZA OBRANU HRVATSKOG VUKOVARA

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.