Stožer za obranu hrvatskog Vukovara: Osvrt na proteklo razdoblje - priopćenje

07.06.2013. 10:08:05

Ova izborna kampanja i izbori pokazatelji su da Stožer u Vukovaru ima čistu i nedvojbenu podršku preko 6800 glasača, koji su glasovali za gospodu Penavu i Pavličeka kojima su stavovi i ciljevi Stožera bili i ostali prihvatljivi i razumljivi i koji su ih prihvatili kao svoje. Stožer se nije raspao i ne radi se o desetak zavedenih branitelja. Iz Stožera do danas zvanično, uz pisano i javno priopćenje nije istupila niti jedna Udruga branitelja i stradalnika Domovinskog rata. Stožer su napustila samo dva člana koji sebe poistovjećuju sa Stožerom, a svoj izlazak iz Stožera su javno prikazali kao raspad istog. Stožer su napustili zbog toga što nisu osobne interese mogli podrediti interesima grada, a svoj su postupak obrazložili kao neslaganje s politizacijom Stožera. Navedeni su javnu maksimalnu ali i uvjetovanu podršku Stožera hrvatskom bloku doživjeli kao politizaciju Stožera,  te Stožer zbog toga žestoko i javno napali i osudili. Svojim postupcima nanijeli su veliku štetu vjeri u jedinstvo braniteljske populacije na svim razinama, ali i izbornu štetu hrvatskom bloku. Posljedice navedenog su poznate i po našem mišljenju mogu biti vrlo teške za hrvatsku opciju u Vukovaru jer je upitno konstituiranje i djelovanje Gradskog vijeća i velika je vjerojatnost da će biti novih izbora za Gradsko vijeće.  

                    Kako su navedeni sebe poistovjetili sa Stožerom i svoj izlazak javno prikazali kao raspad Stožera te najavili da će još nekoliko udruga napustiti Stožer zbog naše podrške hrvatskoj opciji u Vukovaru - Stožer je dana 03. Lipnja 2013 godine na redovnoj radnoj sjednici većinom glasova (sa samo jednim glasom protiv) donio odluku da se svim Udrugama članicama stožera, odnosno posredno članstvu tih Udruga uputi dopis da potvrde da li i nadalje podržavaju Stožer u borbi za hrvatski Vukovar – Mjesto posebnog pijeteta, te da li će kao Udruge nastaviti javno djelovati u Stožeru. Udruge će također biti pozvane da upute, odnosno imenuju druge predstavnike ukoliko njihovi dosadašnji predstavnici u Stožeru to iz bilo kojeg razloga više ne žele ili ne mogu biti. Naime, nama je nezamislivo da je članstvo bilo koje Udruge proistekle iz Domovinskog rata protiv projekta Vukovar - Mjesto posebnog pijeteta.

Na navedenoj sjednici Stožer je ponovno, odlučniji i jači nego ikada, potvrdio odluku da nastavi s radom na projektu Vukovar - Mjesto posebnog pijeteta.

               U cilju realizacije tog projekta surađivati će sa svima koji to žele, kao što to činimo sa strankama hrvatskog bloka koje su na sebe dragovoljno preuzele obvezu da kao parlamentarne stranke tu ideju zastupaju i promiču u hrvatskom Saboru, ali i na svim drugim razinama vlasti i utjecaja. Još jednom je potvrđena odluka da će se Stožer, ali ovaj put ojačan sa gotovo 7000 vukovaraca, glasača za gospodu Penavu i Pavličeka i hrvatski blok, odlučno oduprijeti postavljanju ćiriličnih ploča u Vukovaru, ako gospodin Milanović ostane pri stavu da će ploče postaviti nakon drugog kruga izbora, što vjerojatno treba biti nagrada gospodinu Sabi i srbima za izbornu pobjedu. Ovom prilikom javno poručujemo gradonačelniku Vukovara, gospodinu Sabou i premijeru gospodinu Milanoviću da pokušaju shvatiti da će takvim ponašanjem i grubim nametanjem svojih stavova izazvati otpor i bunt građana Vukovara s možda teškim posljedicama. Stožer i nadalje ima veliku potporu građana, stradalnika i branitelja Domovinskog rata iz svih krajeva Republike Hrvatske, a u kolikoj mjeri, vidjet će se ako ih budemo prinuđeni pozvati da nam dođu pomoći , ovdje, u Vukovar .

                 Na radnoj sjednici razgovaralo se i o aktivnostima koje će uskoro uslijediti na projektu ujedinjenja braniteljske i stradalničke populacije. Bilo je riječi i o aktivnostima nekoliko vukovarskih Udruga koje su u petak 31.05.2013. godine održale izbornu sjednicu koordinacije na kojoj je g. Zdravko Komšić izabran za predsjednika iste. Obzirom da se dogodilo da dobar dio Udruga,  ravnopravnih članica koordinacije koje i nadalje aktivno sudjeluju u radu Stožera nije uopće, a većinom pravodobno i na odgovarajući način a u skladu sa demokratskim standardima koji važe za Izborne sjednice pozvano na izbornu sjednicu, te nisu bili u mogućnosti konzultirati svoje članstvo o dnevnom redu ili nazočiti istoj, upitan je čak i kvorum kod samog glasovanja, a samim time i legitimitet provedenih izbora i donesenih odluka. O navedenom će se više znati  kada Udruge koje nisu bile u mogućnosti nazočiti sjednici  ili su je iz nekih razloga napustile, dobiju pravovaljane odgovore na postavljena pitanja dosadašnjem predsjedniku koordinacije g. Ivanu Kovačiću, od kojeg je zatraženo i koji je obećao prvom prilikom pozvati sve na jedan sastanak gdje bi se sporna pitanja riješila u demokratskoj proceduri i ozračju, čemu se iskreno nadamo. Do tada se nadamo da će istupi u ime koordinacije biti svedeni na najmanju potrebitu mjeru kako bi se izbjegli eventualni prijepori i razilaženja.

                  U vrijeme kada je više nego bitno jedinstvo svih kojima je hrvatski Vukovar u srcu, a posebno jedinstvo branitelja i stradalnika Domovinskog rata, ostalo je do kraja nejasno postupanje pojedinih čelnika Udruga koje su se između dva izborna kruga distancirali od rada Stožera, ne dolaženjem na radne sjednice i ne sudjelujući u aktivnostima Stožera, uz slanje poruka usmenim putem da su napustili ili da će napustiti Stožer. Stoga će Stožer uputiti pismeni poziv svim Udrugama da potvrde svoje članstvo i pozvati ih da uzmu učešće u radu Stožera. Stožer je uvjeren u to da će pobijediti razum i zajednički interes "hrvatski Vukovar - Mjesto posebnog pijeteta". Stožer poziva sve branitelje i stradalnike Domovinskog rata, sve članove i čelnike Udruga da osobne interese podrede tom zajedničkom projektu, sada kada je najpotrebnije, sada kada je sve veći javni pogovor da je na rezultat izbora presudnu ulogu imao dolazak preko 1000  "plaćenih dobrovoljaca birača" iz Srbije, osoba koje od početka mirne reintegracije ne žive niti će ikada živjeti u Republici Hrvatskoj,  koju oni vole razapinjati nazivajući je Ustaškom državom.

                  Građani Vukovara, istinski domoljubi kojima je hrvatski Vukovar i RH u srcu, ostanimo zajedno, budimo odgovorni i spremni na sve izazove. Iako jednu demokratski bitku nismo uspjeli do kraja dobiti - nastavimo odlučnu borbu za "hrvatski Vukovar - Mjesto posebnog pijeteta" koju izgubiti ne možemo, nećemo i ne smijemo. Učinimo sve da Vukovar možemo zvati  hrvatski a da nas nitko zbog toga nema pravo sotonizirati ili osuđivati, jer Vukovar je po onima kojima je u srcu, svehrvatski. S vjerom u Boga i hrvatski narod, za hrvatski Vukovar i Republiku Hrvatsku.

                                                                                                 STOŽER ZA OBRANU HRVATSKOG VUKOVARA

                                                                                          Predsjednik Tomislav Josić

11

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.