Stožer za obranu hrvatskog Vukovara: PRIOPĆENJE ZA MEDIJE

27.12.2013. 23:25:34

Osnivanjem Koordinacije braniteljskih udruga ,u gradu Vukovaru kao pravne osobe stvorili su se uvjeti za bitno drugačije djelovanje. Po prvi put koordinacija javno iskazuje nezadovoljstvo načinom financiranja pojedinih braniteljskih udruga i ovim putem upoznaje hrvatsku javnost ,a posebno institucije i osobe odgovorne za isto.

Na izvještajno izbornom saboru Hrvatske udruge vukovarskih branitelja iz Domovinskog rata „Vukovar 91“ na čelu koje je g. Ivo Kovačić održanoj u prosincu 2013.godine pored ostalog izneseno je slijedeće:

od 1.800 000 kn  sa kojima je raspolagala udruga oko 900 000 kn utrošeno  je za potrebe  izgradnje dječjeg vrtića u prigradskom naselju  Sotin dok je preostali iznos od oko 900 000 kn utrošen za djelovanje Udruge.

Svi mi branitelji i stradalnici domovinskog rata koji živimo u Vukovaru znamo da Udruga vukovarskih branitelja iz Domovinskog rata „Vukovar 91“godinama nema brojnije aktivno članstvo i da u 2013.godini nije imala gotovo nikakvih  aktivnosti kojima bi se pravdalo niti 100 000 kn što je svega 10% od dobivenih sredstava.

Naime, smatramo da je u ovako teškoj ekonomskoj situaciji kada se braniteljima smanjuju mirovine,a radnicima oduzimaju određena prava iz rada i kada se provode mnogi  rezovi od strane Ministarstva financija u cilju prevladavanja krize i uvođenja reda u financijsko poslovanje ,kako  je  potpuno neprimjereno pa i neodgovorno navedenoj Udruzi vukovarskih branitelja iz Domovinskog rata „Vukovar 91“  kao neprofitabilnoj organizaciji sa vrlo malo konkretnih aktivnosti dodijeliti gotovo milijunski iznos kuna za potrebe rada u 2013.godini.

Stoga tražimo da Ministarstvo financija kao i Ministarstvo branitelja nalože  uvid u financijsko poslovanje udruge,te hrvatsku javnost  izvijeste  o rezultatima i poduzetim mjerama prema odgovornima .

Prije Božića ove godine, u Vukovaru je osnovana Udruga hrvatskih branitelja Vukovara zatočenika srpskih koncentracijskih logora . Iz samoga naziva Udruge vidljivo je da su udrugu osnovali branitelji Vukovara ,zatočenici srpskih koncentracijskih logora nezadovoljni  radom g. Zdravka  Komšića i g. Danijela Rehaka čelnika postojeće udruge zatočenika srpskih logora na lokalnoj i državnoj razini . S obzirom da su imenovani ,kroz sve godine djelovanja od mirne reintegracije:

-           gotovo privatizirali udrugu,

-           da je protiv istih kao osoba odgovornih za rad udruge pred Općinskim sudom u Vukovaru   

             svojevremeno bio pokrenut kazneni postupak zbog  nezakonitog djelovanja i stjecanja  osobne

             materijalne koristi,

-           da isti nisu smatrali za shodno staviti svoj mandat na raspolaganje članstvu te su nastavili sa

            netransparentnim radom i provođenjem samovolje.

Veći broj branitelja ,zatočenika srpskih koncentracijskih logora odlučio  se samoorganizirati odnosno formirati novu Udrugu  u koju pozivaju sve  branitelje Vukovara,zatočenike srpskih koncentracijskih logora. Udruga će pristupiti (novoosnovanoj legalnoj )Koordinaciji  svih branitelja i stradalnika ovoga grada,a ne Koordinaciji Vlade RH kako  za „svoju“ Koordinaciju navodi g. Komšić. Na Osnivačkoj Skupštini održanoj dana 20.12.2013.godine za Predsjednika Udruge izabran je Marijofil Andrijanić,za jednog od dva Dopredsjednika izabran je Zlatko Zaoborni i za tajnika udruge izabran je Željko Krajinović.Navedeni će dužnost obnašati kao vršitelji dužnosti do reizborne Skupštine udruge koja će uslijediti najkasnije u roku od 3 mjeseca.

 Udruga će raditi na dobrobit svih njenih članova , transparentno i po svim postojećim Zakonima i pravilima, u korist kompletne naše populacije, a ne samo čelnika i podobnih pojedinaca.

Temeljem raspoloživih saznanja i javnog pogovora u Vukovaru ,o nepravilnostima, malverzacijama pa i nezakonitostima u postupku privatizacije Vupika (gdje je oštećeno tristotinjak branitelja),odnosno dodjeli udjela navedenog poduzeća braniteljima i stradalnicima domovinskog rata . Koordinacija udruga proisteklih iz Domovinskog rata grada Vukovara ,smatra za shodno o istom (problemu ) upoznati  braniteljsko – stradalničku populaciju i širu hrvatsku javnost.

Od odgovornih  pojedinaca  i nadležnih državnih institucija tražimo:

-           provedbu određenih radnji u cilju rasvjetljavanja navedenog,

-           pravovremeno izvještavanje javnosti,

-           te pokretanje postupaka prema odgovornim ukoliko se utvrde nepravilnosti i nezakonitosti.

Koordinacija udruga proisteklih iz Domovinskog rata grada Vukovara ,svjesna je teškoća sa kojima se susreću građani Hrvatske u ovoj dugoj i teškoj ekonomskoj krizi. Osuđujemo odluku Vlade o smanjivanju mirovina u iznosu od 10% ,  mišljenja smo da se rješenja punjenja državnog proračuna  moraju tražiti na drugi,kvalitetniji i dugoročniji  način,a ne oduzimanjem odnosno smanjivanjem stečenih prava onima koji su za Hrvatsku dali puno pa i dio svoga tijela ( mirovine i invalidske mirovine). Napominjemo da su hrvatski branitelji i stradalnici Domovinskog rata mnoge životne odluke (krediti ,školovanje djece …)donosili temeljem procjene osobne financijske mogućnosti  odnosno primanja u vidu mirovine ,koja bi im po važećim Zakonima trebala biti zagarantirana.

Koordinacija udruga proisteklih iz Domovinskog rata grada Vukovara,oštro osuđuje istup Predsjednika Vlade g. Milanovića kada je pozvao zvanični Beograd da se uključi u rješavanje situacije u gradu Vukovaru. Ukoliko je zaboravio kako to izgleda kada Beograd i Srbija rješavaju situacije u gradu Vukovaru neka se podsjeti što je bilo 1991.godine. Umjesto da poziva službeni Beograd da se uključi, mi branitelji,stradalnici Domovinskog rata  mu savjetujemo da uvaži  mišljenje 680 000 svojih građana te kao izvršna vlast ove države zastupa provođenje referenduma na kojem će građani odnosno hrvatski narod reći dali je i na koji način za rješavanje situacije u  gradu Vukovaru.

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.