Strahonja o Petkovićevom penalu: Sudac je zauzeo visoki kriterij

17.12.2021. 09:20:00

Jučerašnja odgođena utakmica 4. kola domaćeg prvenstva između Istre i Dinama završila je slavljem Modrih 2:0, ali s čak tri isključena igrača.

Sudačke odluke i dalje se pomno analiziraju, a evo što je rekao naš sudački ekspert Marijo Strahonja. 

– Nije bilo zaleđa i u konačnici VAR je donio ispravnu odluku. To je bilo evidentno već kroz prvi prikaz na TV ekranima, rekao je komentiravši prvu spornu situaciju već u 10 minuti kada je Gojak zabio za vodstvo. Iako je bilo označeno zaleđe, nakon intervencije VAR-a pogodak je priznat.

Druga sporna situacija dogodila se u 80. minuti. Dinamo je ostao s igračem manje nakon što je zbog drugog žutog isključen Theophile-Catherine. No, samo tri minute kasnije gosti su izborili kazneni udarac. Livaković je ispucao loptu, Petković pobjegao domaćoj obrani, prošao vratara Lučića i pao. Vratar Istre zbog prekršaja morao je napustiti igru. 

– Kod kaznenog udarca sudac je mislio da je obrambeni igrač učinio prekršaj i dosudio kazneni udarac, međutim uslijed VAR kontrole došli su do zaključka da je vratar učinio prekršaj. Vratar nije imao mogućnost igranja loptom već je svjesno i namjerno rukom zaustavio igrača, rekao je Strahonja.

Petković je izveo udarac s 11 metara, ali je zbog zastajkivanja pogodak poništen, a Petković je zaradio drugi žuti i morao je u svlačionicu.

– Nogometna pravila kažu da igrač prilikom izvođenja može fintirati pri kretnji do same lopte, ali u posljednjem koraku nema pravo. Petković nije zastao, ali je minimalno fintirao i to je bilo dovoljno da je ova nepopularna odluka bila potkrepljena pravilima igre suca Duje Strukana, smatra naš sudački ekspert, te dodaje da se u tom slučaju ne ponavlja, već se dosuđuje neizravni slobodni udarac za obrambenu ekipu i obavezno opomena igraču koji je fintirao. – Nisam siguran koliko je to sudac tijekom igre mogao samostalno primijetiti, već se pripremao za ovu utakmicu i tijekom pripreme analizirao svakog igrača, pa i samog Petkovića, i utvrdio je da tijekom izvođenja kaznenih udaraca tijekom prvenstva dolazi do minimalnih nepravilnosti. On je zauzeo visoki kriterij, visoku strogoću u ovome i postavio visoki kriterij općenito izvođenja kaznenih udaraca koji će se ubuduće morati primjenjivati jer će ekipe očekivati stroga pravila od strane sudaca, rekao je Strahonja.

Izvor: Narod.hr

Izvorni autor: mh/Foto: snimka zaslona

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.