STRAŠNO UPOZORENJE HEBRANGA: ‘HAŠKI SUD JE LAKRDIJA! Rade sve da se ne osude srpski zločini. Neosuđeni zločinac ponovit će zločin’

09.10.2020. 14:24:00

Nasljednik Suda u Haagu – Mehanizam za međunarodne kaznene sudove (MICT), u četvrtak je objavio da je završilo saslušanje svjedoka nekadašnjim čelnicima Službe državne sigurnosti Jovici Stanišiću i Franku Simatoviću te da bi sudsko vijeće prvostupanjsku presudu trebalo donijeti u prvoj polovici 2021.

Stanišić i Simatović su optuženi za progon, ubojstva, prisilno preseljenje i deportaciju Hrvata i Muslimana u Hrvatskoj i BiH 90-ih godina,

Izrečena im je oslobađajuća presuda, ali je kao posljedica žalbe tužiteljstva 2015. suđenje vraćeno na početak.

Bivši ministar i profesor Andrija Hebrang prokomentirao je nadolazeću presudu, ali i rad Haškog tribunala.

“Haški tribunal i tijelo koje je ostalo nakon njega rade sve da se ne osude srpski zločini. Taj sud, kao i naši sudovi, obična su lakrdija”, rekao je Hebrang i ironično se nasmijao na činjenicu da je presuda toliko dugo prolongirana.

IZJEDNAČAVANJE ŽRTVE I AGRESORA

“Pravda koja kasni, jednostavno nije dostatna. Od nadolazeće presude očekujem čistu, simboličnu presudu, tek toliko da im nešto donesu”, rekao je Hebrang.

Podsjetio je i na nedavnu izjavu novinara Mirka Galića za kojeg tvrdi da je rekao kako “nije važno tko je počinio zločin” i “žrtva je žrtva”.

To pokazuje da se sustavno i kod nas radi na izjednačavanju krivice između agresora i žrtve”, smatra Andrija Hebrang.

Hebrang je poslao i važno upozorenje.

“Zločinac koji nije osuđen za počinjen zločin, opet će ga ponoviti”, zaključio je Hebrang.

Podsjećamo, novo suđenje je počelo 13. lipnja 2017., a tijekom sudskog postupka saslušan je 51 svjedok tužiteljstva i 29 svjedoka obrane dvojice optuženih.

Tužiteljstvo ih, podsjećamo, tereti da su između 1991. i 1995. sudjelovali u udruženom zločinačkom poduhvatu na čelu sа tadašnjim predsjednikom Srbije Slobodanom Miloševićem čiji je cilj bio uklanjanje Bošnjaka i Hrvata sа dijelova teritorija Hrvatske i BiH radi uspostavljanja etnički čiste srpske države.

Izvor: Dnevno.hr

Izvorni autor: Dnevno/Foto: Joško Ponos/Cropix

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.