Stravični zločin: Ranjenike bagerom odvozili na strijeljanje

27.11.2013. 12:16:58

1c3a5a7b93cb5f2d22c478abddea3173

Batom za meso i drškama metle tukli su zatvorenike. Ženu su silovali jer je bila “ustaški snajperist”

Milenko Pantić uzeo je ključeve zatvora, otključao ga i, sumnjiči se, uperio automatsku pušku u zatočenike. Držeći ih na nišanu, izveo ih je pred zgradu milicije u Trpinji nadomak Vukovara.

– Tko ih želi ići ubijati? – upitao je zatim Stevo Pantić koji je, kako se sumnja, i donio odluku o strijeljanju zarobljenih Vukovaraca. Oteli im nakit i novac Pripadnici Teritorijalne obrane dobrovoljno su podigli ruke. Utjerali su zatočenike u kamion i odvezli ih do Bobotskog kanala. Oteli su im nakit i novac te ih strijeljali. Već su prije pripremili jamu u kojoj su ih zatim zatrpali bagerom. Dokumente su im spalili kako bi izbrisali tragove. Samo je to dio stravičnog opisa ratnog zločina nad vukovarskim civilima i zarobljenim braniteljima u Trpinji krvave jeseni 1991., a za koji se sumnjiči 14 osoba. Devet ih je uhićeno u srpnju, no pet je nedostupno. Istraga traje. Broj se spomenutih žrtava u Bobotskom kanalu ne zna, no najmanje ih je jedanaest. Izvedeni su iz kuća pri napadu na Trpinjsku cestu u Vukovaru. Život su tako izgubili i Stipan te Iva Babić, roditelji legendarnog vukovarskog branitelja Marka Babića. Obitelj ih je tražila od kuće do kuće nadajući se da se skrivaju u podrumima. Branitelja Zlatka Gojuna svezao je na stolcu, sumnja se, milicajac Milisav Atanacković. Tukao ga je, vjeruju istražitelji, drškom metle sve dok nije pukla, a branitelj pao u nesvijest. Nije to bio kraj torture. Tući su ga sutradan nastavili, sumnja se, zapovjednik TO Trpinja Stevo Pantić i zamjenik mu Borislav Držaić. Nožem mu je Držaić, stoji u kaznenoj prijavi, zasjekao uho, a S. Pantić je zapucao za njim iz pištolja dok su ga odvodili s ispitivanja. Zatočenu su ženu, nadalje, optužili kako je bila ustaški snajperist, “ubijala teritorijalce i klala srpsku djecu”. Gurali su joj policijsku palicu u spolni organ te je ozlijedili. Skupina za likvidaciju Najmanje 60 zarobljenih ranjenika izvukli su “teritorijalci”, sumnja se, iz autobusa i kamiona kojima su hrvatski branitelji prevoženi iz Borovo commercea kroz Trpinju. Udarali su ih i zlostavljali, a besvjesna tijela odnosili u hangare i nastavljali iživljavanje. Tukli su ih batom za meso po glavi. Osumnjičeni Borislav Džaić i Stevo Pantić, navodi se, organizirali su skupinu za likvidaciju ranjenika. Bagerom su ih odvezli do Bobotskog kanala, tamo ih poubijali i zakopali. Branitelj Luka Grujić pokušao se izvući iz žlice radnog stroja. Ustrijelili su ga. Nedostupnoj petorici, Borislavu Držaiću, Zoranu Vajiću, Jerku Mićiću, Luki Kršiću i Nedeljku Ristiću, određen je nedavno istražni zatvor. Iza rešetaka su još od srpnja S. Pantić, M. Atanacković, Milenko Pantić, Đoko Stajić, Zoran Ranković, Zoran Gajanin, Simon Stević, Željko Vuković i Miroslav Kovačević.

Živjeli na mjestu zločina sve ove godine

Stevo Pantić, Milisav Atanacković, Milenko Pantić, Đoko Stajić, Zoran Ranković, Zoran Gajanin, Simon Stević, Željko Vuković i Miroslav Kovačević uhićeni su u Trpinji brzom policijskom akcijom sredinom srpnja. Selo je bilo pod opsadom policije, “kupili” su ih na radnim mjestima, na poljima, u kućama. Devetorica su sve do uhićenja živjela u Trpinji. Mještani su ih nakon uhićenja branili govoreći da su to “nevini domaći ljudi koji nisu napuštali svoje selo svih ovih godina”. Izvornu vijest možete pogledati OVDJE

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.