'Štrbac krivotvori dokumente i laže o genocidu. Vlada neće reagirati jer Pusić izjednačava žrtvu i agresora'

03.03.2014. 09:38:16

1_230724

Nereakcija Vlade na tvrdnje Save Štrbca nervira naše sugovornike skeptične prema njihovoj politici prema Srbiji.

Zloglasni Savo Štrbac direktor dokumentacijsko-informativnog centra Veritas ustvrdio je da očekuje da će ako bude pravde i poštenja Međunarodni sud pravde u Haagu proglasiti Oluju genocidom. Dodao je i da su Srbi već sada na dobitku jer će iznijeti svoju istinu. "Ako bude pravde, očekujem da sud prihvati da je u Oluji počinjen genocid, a u drugim slučajevima da su bili ratni zločini. A ako kaže da to nije genocid očekujemo da u obrazloženju presude kaže što je to onda bila ako ne genocid.", kazao je Štrbac za Srnu. On će inače na sudu nastupiti kao svjedok stručnjak te šef Veritasa čije je dokumenatacija uvrštena u dokaze srpskog tima. U slučaju da Oluja ne bude proglašena genocidom Štrbac očekuje da sud kaže što je to "kada se ubije više od sedam tisuća ljudi te protjera više od 400 tisuća od čega samo u Oluji više od 220 tisuća, kada se uništi privatna imovina, spomenici, duhovne svetinje i sprječavanje povratka". Dodaje da je Srbija na dobitku jer će na sudu iznijeti i dokumente te dokaze o zločinima nad Srbima u Hrvatskoj, ali i o stradanju Srba u NDH u Drugom svjetskom ratu i o genocidu u kontinuitetu. Na dobitku su Srbi, vjeruje, i samim time što če dokazi i dokumenti biti dostavljeni cijelom svijetu, a time će se razbiti slika o dobrim i lošim momcima u korist Srba "koji su uvijek do sada bili loši momci". Ove Štrbčeve tvrdnje prokomentirala je europarlamentarka i čelnica HSP AS Ruža Tomašić. Uvjerena je da su njegove izjave neozbiljne jer je i ranije lagao o genocidu. "Vladajući su već trebali reagirati na ovakve riječi, a Savu Štrbca treba otpisati. Vlada treba reagirati, ali kako će reagirati kada Vesna Pusić u Beogradu izjednačava žrtvu i agresora. Oni misle da smo svi isti, a neki u Vladi, čast iznimkama, vjeruju da se u Hrvatskoj vodio građanski rat", kaže pravašica. Dodaje da ništa što Štrbac posjeduje za suđenje nije mjerodavno jer dokumenti o kojima govori su krivotvoreni. "Mi imamo prikupljenu dokumentaciju i sve što je za sud potrebno imamo evidentirano. Naravno da je nad Hrvatima počinjen genocid i vjerujem u našu pobjedu na Sudu.", ističe Tomašić. S njom je suglasan i čelnik HČSP-a Josip Miljak. "Štrbac po običaju priča nebuloze, to i je u njihovom stilu. To je njihova fantazija s kojom priželjkuju pobjedu, a Srbi su tijekom rata i agresije iz Hrvatske pobjegli. Da su bili legalisti branili bi Hrvatsku, zemlju na čijem su tlu živjeli, ali Srbi u Hrvatskoj bili su Miloševićevi službenici", vjeruje Miljak. Dodaje da je nemoguće da su Hrvati nad Srbima izvršili genocid jer oni su ti koji su svojevoljno napustili našu zemlju. "Sada okreću pilu naopako, ali ništa od toga. Zna se da je cilj rata bio oslobađanje hrvatskog teritorija. Savo Štrbac samo raspiruje vatru."

  • Autor: Iva Međugorac
  • Photo: Patrik Macek/PIXSELL
Izvorni članak pogledajte OVDJE

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.