Štrbac o uhićenju četnika u Nizozemskoj: 'Nije ratni zločinac, samo je ukrao traktor jednom Hrvatu!'

31.03.2014. 11:03:11

1_241895

"Prema optužnici koju mu je poslao odvjetnik prije uhićenja, tereti se da je ukrao traktor nekom Hrvatu u jednom benkovačkom selu početkom devedesetih i da je to djelo kvalificirano kao ratni zločin nad civilnim stanovništvom", ljute se u Veritasu.

Sve su češća uhićenja srpskih paravojnika po interpolovim tjeralicama. Posljednje se dogodilo u Nizozemskoj pri čemu je uhićen Graić Milutin kojeg se tereti za počinjenja ratnih zločina na području Benkovca početkom devedesetih godina (U Nizozemskoj uhitili četnika zbog ratnog zločina u Hrvatskoj!). Ovo je već sedmo uhićenje Srba iz Hrvatske od početka ove godine po hrvatskim potjernicama: Počuča Saša (Batrovci), Žarković Mirko (Batrovci), Janković Leonard (Austrija), Eraković Ljubomir (Italija), Bačić Milan (SAD), Eror Gojko (Malta). Iako se posljednji uhićeni Graić nalazio na svim listama traženih ratnih zločinaca, Savo Štrbac uvjeren je kako je riječ o nedužnoj osobi te kako Hrvati "zlorabe Interpol".

"Informaciju o uhićenju Veritas je dobio od Milutinove obitelji koja živi u Nizozemskoj. Od njih smo doznali da je Milutin znao da se protiv njega vodi krivični postupak u Hrvatskoj zbog čega je još prije četiri godine i angažirao jednog hrvatskog odvjetnika radi uvida u spis i saznanja zbog čega ga terete. Prema optužnici koju mu je poslao odvjetnik prije uhićenja, tereti se da je ukrao traktor nekom Hrvatu u jednom benkovačkom selu početkom devedesetih i da je to djelo kvalificirano kao ratni zločin nad civilnim stanovništvom! S obzirom na činjenični opis djela za koje se tereti Milutin Graić, njegova obitelj se nada da će i u ovom slučaju nizozemski sud odbiti hrvatski zahtjev za izručenje, budući se po njihovom zakonu krađa pokretnih stvari ne može kvalificirati kao ratni zločin nad civilnim stanovništvom", tvrdi Savo Štrbac koji negoduje zbog učestalih uhićenja.

"Širom svijeta je do sada uhićeno 127 Srba iz Hrvatske i bivših pripadnika JNA, od kojih su 37 ekstradinirani u Hrvatsku. Do sada je protiv 18-orice postupak obustavljen ili je optužba odbijena, uglavnom nakon prekvalifikacije djela ratnog zločina u oružanu pobunu, što ima za posljedicu gubitak obeštećenja za vrijeme provedeno u pritvoru. Ovoliki broj obustava postupaka protiv lica sa Interpolovih potjernica ukazuje i na zloupotrebu Interpola od strane Hrvatske", tvrdi čelni čovjek Veritasa.

  • Autor: Snježana Vučković
  • Photo: Marko Jurinec/PIXSELL
Izvorni članak pogledajte OVDJE

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.