Štromar: Zakon o obnovi ZG skoro u javnoj raspravi, 20.000 kuna po kućanstvu

30.04.2020. 16:15:00

Potpredsjednik Vlade i ministar graditeljstva Predrag Štromar (HNS) izjavio je u četvrtak da će zakon o obnovi potresom pogođenog Zagreba za nekoliko dana ići u javnu raspravu, a realnim ocjenjuje 20.000 kuna troška sanacije po kućanstvu.

"Zakon je u prethodnoj proceduri, ovih dana još razgovaramo sa strukom i svima koji mogu pomoći. Vrlo brzo, za koji dan, zakon ide u javnu raspravu", rekao je Štromar novinarima nakon sjednice Vlade.

Na njihove tvrdnje da je previše vremena prošlo od potresa te da još ima štete na ulicama Zagreba, odgovorio jekako neki kažu da donošenje zakona ide i prebrzo.

"Na početku idućeg tjedna imamo sastanak s Gospodarskom komorom, upraviteljima zgrada, dimnjačarima, Gradskom plinarom, sa svima kako bi utvrdili na koji način optimalno riješiti problem dimnjaka i tople vode", poručio je Štromar.

Dodao je da će se osigurati sredstva za sanaciju štete svima koji su pogođeni potresom.

Realno po kućanstvu 20.000 kuna za trošak sanacije

"Pozvali smo sve dionike i siguran sam da će imati rješenje. Upravitelji zgrada se moraju više angažirati, angažirati projektante i pomoći ljudima riješiti dimnjake. Mislimo da je realno oko 20.000 kuna po kućanstvu da će biti trošak sanacije i mi ćemo veliki dio toga sufinancirati", istaknuo je.

Na tvrdnje novinara da je Italiji trebalo samo mjesec dana da donese zakon o sanaciji štete nastale potresom u gradu L'Aquili 2009. godine, Štromar odgovara kako je ondje bila sasvim drugačija situacija od one u Zagrebu.

"Moramo biti oprezni i uključiti svu struku, ovo je specifičan slučaj, neću dozvoliti da bez struke zakon izađe van, mora biti optimalan", naglasio je ministar.

Na pitanje je li pokretanje obnove na jesen realno, najavio je da će se s projektiranjem moći krenuti već drugi tjedan i to za najbitnije dijelove zgrada, poput krovišta, dimnjaka i dovoda tople vode.

"Biti će sigurnog povrata dijela sredstava uloženih u sanacije krovova, dimnjaka, dizala i za bojlere", ustvrdio je Štromar.

Izbori u srpnju još upitni zbog pandemije

Ministar Štromar komentirao je i mogućnost izbora u srpnju, ali koji su još upitni s obzirom na pandemiju koronavirusa.

"Mislim da je jako bitno slušati epidemiologe i onda u skladu s njihovim prijedlozima donijeti odluke", poručio je.

Na pitanje novinara bi li onda HNS bio za raspuštanje Sabora ukoliko bude mogućnosti za izbore u srpnju, odgovorio je potvrdno ako  epidemiolozi potvrde da je to tako.

!Moramo slušati struku, sada smo ih slušali dva mjeseca, imamo dobre rezultate, ajmo i dalje slušati struku", zaključio je.

(Hina) xar/xrkor ytr

Izvor: Hina

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.