Strože preporuke HZJZ za učenike: Vjeruje li Stožer dijagnostici obiteljskih liječnika?

01.10.2021. 18:27:00

Grlobolje ili bolovi u trbuhu koji se često znaju iz raznih razloga pojaviti kod osnovnoškolske djece od sada su, prema novim preporukama Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, alarm za mogući COVID-19, pa će se tako sva djeca koja imaju navedene simptome morati testirati. Dio je to novog seta preporuka koje je na svojim stranicama u četvrtak donio HZJZ.

Hrvatski zavod za javno zdravstvo donio je nove preporuke od kojih se dio odnosi i na učenike za koje je zatraženo dodatno testiranje na COVID – 19. Učestalije testiranje školaraca HZJZ opravdava većim udjelom novozaraženih u dobi od 10 do 19 godina. 

“Uzimajući u obzir da je od drugog tjedna školske godine zabilježen veći udio novozaraženih u dobi 10-19 godina od uobičajenog, svaki učenik koji je izostao iz škole zbog bolesti pa i kada se primarno ne sumnja na COVID -19 (kod sumnje na običnu prehladu i običnu virozu, sumnje na alergiju, gastrointestinalne smetnje, upala uha ili bol u uhu, upala sinusa, bol u trbuhu, grlobolja, glavobolja, umor, pospanost, loše osjećanje, tek blago povišena tjelesna temperatura i sl.) treba se testirati te se može vratiti u školu nakon zaprimanja negativnog nalaza ili nakon preboljenja covid-19 što je najranije 10 dana od početka bolesti”, stoji u uputama Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo koje u cijelosti možete pogledati ovdje.

Novim preporukama skraćuje se trajanje karantene s 14 na 10 dana, a dio preporuka odnosi se i na zdravstvene djelatnike i djelatnike u drugim ustanovama koji dolaze u kontakt s osjetljivim pojedincima ili skupinama koje ne podliježu karanteni. Prema novim preporukama oni se moraju testirati PCR testom odmah nakon bliskog kontakta s oboljelom osobom, 7. dana nakon kontakta i 14. dan nakon kontakta, bez obzira na cjepni status i preboljenje.

Putnici koji dolaze iz Južnoafričke Republike i Zanzibara (Tanzanije) dužni su predočiti predočiti negativan PCR nalaz koji nije stariji od 72 sata i određuje im se nužna mjera karantene/samoizolacije u trajanju od 14 dana. Osobe mogu skratiti karantenu/samoizolaciju ako, najranije sedmi dan samoizolacije, o svom trošku obave PCR testiranje na SARS-CoV-2 u ustanovi ovlaštenoj za provedbu PCR testiranja te je nalaz negativan. Dokaz o preboljenju i cijepljenju ne oslobađa obveze pribavljanja negativnog PCR testa i karantene putnike koji dolaze iz tih zemalja.

Izvor: Narod.hr

Izvorni autor: edh/Foto: fah

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.