Stručni nadzor na Pagu: Jedna socijalna radnica napravila propust

10.04.2019. 09:26:12

Jedna od tri nadzirane socijalne radnice koje su vodile obitelj na Pagu, a u kojoj je otac nedavno s balkona bacio svoje četvero djece, učinila je stručni propust dok druge dvije nisu, utvrđeno je izvanrednim stručnim nadzorom Hrvatske komore socijalnih radnika. Propust se, ističe se u utorak u priopćenju Komore, odnosi na primjene metoda i postupaka socijalnog rada u radu s obiteljima koje su u riziku, utemeljenih na suvremenim spoznajama znanosti i prakse, kao i u primjeni pozitivnih popisa vezano u zaštitu prava i dobrobiti djeteta, a Povjerenstvo za stručni nadzor predložilo je za tu socijalnu radnicu pokretanje postupka pri Disciplinskom sudu Komore. Nakon  pravomoćnog rješenja kojim se izriče disciplinska mjera javnost će, poručuju, biti upoznata s vrstom izrečene mjere. Hrvatska komora socijalnih radnika dosljedno radi sukladno propisima koji uređuju pravila stručnog nadzora, a u skladu s njima nije moguće davati daljnje izjave tijekom cjelokupnog postupka do njegovog dovršetka pravomoćnim rješenjem, a u kojem djelatnica ima pravo prigovora kao i pravo na tajnost identiteta. Svako daljnje inzistiranje na identitetu djelatnice predstavlja kršenje njenih prava na obranu i bitno pridonosi daljnjim otežavajućim okolnostima u njenom radu s korisnicima, stoji u priopćenju. Komora, ističu, time pokazuje kako se ne odriče odgovornosti u događajima u kojima postoje propusti njihovih članova, kada su oni utvrđeni stručnom procjenom, te će i dalje ustrajno raditi na utvrđivanju svih otežavajućih uvjeta u kojima se mogući propusti događaju te o tome obavještavati javnost. Apeliraju na sve stručnjake iz sustava socijalne skrbi kao i one s kojima međuresorno surađuju te na građane, njihove inicijative i cjelokupnu javnost, da se suzdrže od "paušalnih i neutemeljenih ocjena koje unaprijed pretpostavljaju krivnju socijalnih radnika bez dokaza, jer je Komora, uz ostale ovlasti, stručno tijelo osnovano u svrhu stručnog nadzora nad radom ovlaštenih socijalnih radnika".

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.