Stručnjak za sigurnost Željko Cvrtila objasnio ulogu SOA-e u razrješenju savjetnika Predsjednice

22.12.2018. 20:44:33

Kriminalist i stručnjak za sigurnost Željko Cvrtila u Dnevniku Nove TV komentirao je optužbe bivšeg savjetnika Predsjednice Mate Radeljića koji tvrdi da je smijenjen nakon pritiska i prijetnji SOA-e.

Ako je točno ono što tvrdi Radeljić,  je li posao SOA-e da o kadrovskim pitanjima raspravlja sa zaposlenikom Ureda? Ne, zasigurno nije posao SOA-e razgovarati o kadrovskim pitanjim zaposlenika Ureda predsjednice, to je posao kadrovske službe Ureda predsjednice. Pitanje je je li SOA s Radeljićem razgovarala u tom ili nekom drugom kontekstu. Izvori bliskim tajnim službama tvrde da su Radeljića samo podsjetili na njegove zakonske obveze nakon izlaska iz Ureda. Ako je to tako, zašto se razgovor vodio u kafiću, a ne u Uredu? Zakonska ovlast SOA-e je čuvati institucije pa tako i instituciju Predsjednice države. To mogu raditi po nalogu nekog od dužnosnika, po zakonskim ovlastima ili po vlastitoj procjeni. Ako su slučajno procijenili da bi Radeljić mogao puštati određene sigurnosne informacije te ga odlučili upozoriti, to su mogli učiniti nakon što mu je iz Ureda službeno priopćeno da je smijenjen. Tada ne bismo imali dvojbe jesu li s njime razgovarali o kadrovskim ili sigurnosnim pitanjima. Vi mislite da se SOA zbog toga upetljala u ovaj slučaj? To je moguće, svako drugo upetljavanje ne bi bilo zakonito. Mislim da kafić nije primjereno mjesto, bolje bi bilo da se to obavilo u Uredu. Je li vam čudno da je Radeljić o tom sastanku i prijetnjama o kojima govori progovorio nakon dva tjedna? To jest čudno, ako su to zaista bile prijetnje. Ako je bio zabrinut za svoju tjelesnu sigurnost, odmah je trebao otići u policijsku postaju, podnijeti kaznenu prijavu protiv osobe koja je prijetila, i naravno, obavijestiti svoju šeficu. Najavljen je i nadzor cijelog slučaja, čiji je to posao i odgovornost Ako će se nadzirati sustav postupanja SOA-e, to može ići od strane saborskog odbora, iz ureda Vijeća za nacionalnu sigurnost i iz samog sektora za nadzor unutar SOA-e. Radeljić zasigurno sa sobom nosi mnoge tajne s Pantovčaka. Kakve su njegove obveze prema nacionalnoj sigurnosti nakon odlaska s funkcije? Njegove su obveze gotovo iste kao i tijekom vremena kad je bio savjetnik. On ne bi smio te tajne puštati, vjerojatno je na to upozoren od SOA-e, a vjerojatno je potpisao i određene izjave te pod kazneno-materijalnom odgovornošću obvezao da će čuvati sve tajne koje bi mogle ugroziti nacionalnu sigurnost ili sigurnost institucija.

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.