Subotičkim vlastima ništa nije sporno u Zakladi Kapetana Dragana

26.08.2021. 18:13:00

Gradska uprava Subotice u četvrtak je priopćila da je prostor za rad zaklade osuđenog ratnog zločinca Dragana Vasiljkovića odobren u skladu sa zakonom, čime je reagirala na kritike Demokratskog saveza Hrvata u Vojvodini (DSHV), Mađarskog pokreta (MP) i Lige socijaldemokrata Vojvodine (LSV). 

Ured Zaklade Kapetana Dragana otvoren je u središtu Subotice s ciljem da se "pomogne Srbima koji su nepravedno osuđeni i služe zatvorske kazne u zemljama regije", napose u Hrvatskoj.

Dragan Vasiljković, poznat kao Kapetan Dragan, u Hrvatskoj je na osuđen na 13,5 godina zatvora zbog ratnih zločina u Kninu i Glini tijekom Domovinskog rata. Prošle je godine pušten iz lepoglavskog zatvora nakon odslužene kazne. Nedugo poslije povratka u Srbiju politički se aktivirao.

Subotičke vlasti kažu da je Vasiljkovićeva zaklada registrirana kao humanitarna organizacija i da su imali pravo izdati joj prostor neposrednom pogodbom.

Prvi je na to reagirao predsjednik DSHV-a Tomislav Žigmanov.

„Ured Dragana Vasiljkovića u centru Subotice! Je li onima koji su osuđeni za ratne zločine dopušteno javno djelovati?“, objavio je Žigmanov na Twitteru.

„Registriramo rast aktivnosti osuđenih za ratne zločine, relativizaciju njihovih kazni, rehabilitaciju u javnosti i utjecaj na kreiranje javnog mnijenja! Zbog tih procesa, koji su snažni i ne nailaze na osudu vladajućih struktura, nedavno je reagirala i Europska komisija i SAD“, naveo je čelnik DSHV-a.

Osudi takve odluke gradske uprave u Subotici pridružili su se MP i LSV.

"Nemojmo imati iluziju. U Subotici se ovaj ured nije mogao otvoriti bez odobrenja Srpske napredne stranke (SNS). Ovo je poruka Hrvatima, ali i Mađarima – ovo je Srbija, bolje da znaju gdje im je mjesto", navedeno je u njihovu priopćenju za javnost.

MP je optužio i Savez vojvođanskih Mađara (SVM), koji je dio koalicijske vlasti u Subotici, da svom partneru SNS-u "asistira u ovoj nacionalističkoj reviziji".

LSV je zatražio da lokalne vlasti u Subotici da u najkraćem mogućem roku isele Vasiljkovićevu zakladu.

"LSV smatra nedopustivim da osuđeni ratni zločinci nesmetano djeluju u javnom prostoru Srbije, Vojvodine i grada Subotice. Multinacionalni karakter Subotice i tradicija zajedničkog života se na ovaj način drastično narušavaju«, navedeno je u priopćenju gradskog vijećnika LSV-a Roberta Damjanovića Čokića".

Izvor: Tportal

Izvorni autor: I. Ba/Foto: Antonio Ahel/ATAImages/PIXSELL

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.