Sud: Apple se urotio s izdavačima kako bi podigao cijene e-knjiga

10.07.2013. 16:53:10

10.7.2013

Federalna sutkinja Denise Cote u New Yorku danas je presudila da se Apple urotio s izdavačima kako bi podigao cijene elektroničkih knjiga te je time prekršio antitrustovski zakon, prenosi Reuters. Ova presuda je pobjeda za američku vladu i nekoliko saveznih država, a slijedi suđenje za naknadu štete. Apple je bio optužen da se udružio s pet izdavača kako bi podigli cijene e-knjiga s početkom u 2009. godini, kada se tehnološki div pripremao predstaviti svoj tablet iPad. Prema američkom ministarstvu pravosuđa cilj urote bila je borba protiv Amazona, koji je tada dominirao brzorastućim tržištem elektroničkih knjiga. Apple je jedini urotnik kojemu je suđeno, dok su se izdavači nagodili s američkom vladom i saveznim državama. Cote je rekla kako je urota rezultirala podizanjem cijena nekih knjiga s 12,99 na 14,99 dolara, dok je Amazon prodavao za 9,99 dolara. - Bez Appleove orkestracije ove urote, ona ne bi uspjela kao što jest na proljeće 2010. godine. Izvornu vijest možete pogledati ovdje

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.