Sud prihvatio optužnicu protiv Mustača, a odlučeno i spajanje procesa s Perkovićevim

09.09.2014. 12:25:44

Kako je na svojim internetskim stranicama priopćio Viši zemaljski sud u Muenchenu, za postupak je predviđeno 50 ročišta, a presuda bi trebala biti donesena krajem travnja 2015. godine. Viši zemaljski sud u Muenchenu prihvatio je optužnicu Glavnog tužiteljstva u Karlsruheu protiv bivšeg visokog dužnosnika jugoslavenske tajne službe Zdravka Mustača za suučesništvo u ubojstvu hrvatskog emigranta Stjepana Đurekovića te donio odluku o spajanju procesa protiv Mustača i prije optuženog djelatnika Službe državne sigurnosti (SDS) Josipa Perkovića te bi zajednički proces trebao započeti 17. listopada. Sud u Muenchenu istodobno je dopustio sudjelovanje Đurekovićeve udovice kao sutužiteljice, priopćeno je na stranicama suda. Kako je na svojim internetskim stranicama priopćio Viši zemaljski sud u Muenchenu, za postupak je predviđeno 50 ročišta, a presuda bi trebala biti donesena krajem travnja 2015. godine. Odluka je donesena 1. rujna 2014. ali je tek sada priopćena javnosti. Sud se u svom priopćenju poziva na optužnicu Glavnog tužiteljstva iz kolovoza ove godine u kojoj se navodi da je Mustač od 1982. do 1985. obnašao funkciju voditelja bivše jugoslavenske tajne službe te mu se predbacuje da je kao nadležna osoba Josipu Perkoviću, protiv kojeg je također krajem svibnja ove godine podignuta optužnica, dao nalog za planiranje i pripremu ubojstva Stjepana Đurekovića. U tu svrhu, kako se nadalje navodi u optužnici, Perković je stupio u kontakt s Krunoslavom Pratesom, koji je 2008. pred Nadzemaljskim sudom u Muenchenu osuđen na doživotnu kaznu zatvora zbog suučesništva u ubojstvu Đurekovića, i uputio ga u planove o ubojstvu. Prates je tada dao kopiju ključa jedne garaže u Wolfratshausenu, koju je Đureković koristio kao tiskaru, zasad nepoznatim osobama koje su 28. srpnja 1982. dočekale i usmrtile Đurekovića. Mustač je u travnju ove godine izručen Njemačkoj nakon što je to isto početkom godine učinjeno i s Josipom Perkovićem. Viši zemaljski sud u Muenchenu prihvatio je u srpnju optužnicu protiv Josipa Perkovića. (Hina) Izvorni članak možete pogledati OVDJE

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.