Sud u Berlinu osudio državljanina BiH Hamdiju J.: Veličao ISIL, širio mržnju i živio od socijalne pomoći

01.03.2019. 08:03:49

Sud u Berlinu (Das Berliner Kammergericht)  osudio je u utorak državljanina BiH Hamdiju J. (41) na kaznu zatvora u trajanju od godinu i osam mjeseci, javlja danas BZ Berlin.de U sudskom procesu koji je počeo krajem siječnja, Hamdija J. optužen je za poticanje na pobunu, vrbovanje ljudi za učlanjenje u redove Islamske države između srpnja 2017. i veljače 2018.godine, korištenje oznaka zabranjene organizacije u osam slučajeva… Hamdija J., je objavljivao video snimke kojima se veliča teroristička “Islamska država”, osuđivao je sve muslimane koji se nisu pridružili ISIL-u, organizaciji čija se zastava vijorila na njegovom Facebook profilu. Njegove objave na Facebooku bile su prepune mržnje pa je, između ostalog, Židove i Kurde proglašavao “majmunima i svinjama” koje žele uništili Allaha. Kako piše BZ Berlin.de optuženi je djelomično priznao da je putem društvenih mreža tražio borce za tzv. “sveti rat” u Siriji, prenosi fenix Hamdija J. je prvi put došao u Njemačku 1992. godine. Zahtjev za azil mu je odbijen, ali se svejedno vratio 2002. Dozvoljen mu je ostanak u Njemačkoj budući da ima dijete iz veze s državljankom Njemačke. Hamdija J. u Berlinu živi od socijalne pomoći. Sigurnosne službe obavijestile su 2016. godine da je planirao napad te da je bio u redovima ISIL-a u Siriji. Međutim, te tvrdnje nikad nisu dokazane, pa mu za to nisu sudili.

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.