Sudac je odlučio: Ivica Todorić bit će izručen Hrvatskoj!

25.10.2018. 16:49:03

Britanski sudac Duncan Ouseley u četvrtak je u Londonu odlučio da će osnivač Agrokora Ivica Todorić biti izručen Hrvatskoj. Na Visokom sudu u Londonu danas je održano ročište na kojem se trebala donijeti konačna odluka o tome ima li osnivač Agrokora Ivica Todorić pravo na žalbu na odluku o njegovu izručenju Hrvatskoj. Današnjom odlukom suca Ousleyja koji je odbacio zahtjev obrane da se Todoriću omogući žalba, prvostupanjska odluka postala je pravomoćna i slijedi njegovo izručenje Hrvatskoj. Sutkinja Westminsterskog suda Emma Arbuthnot u prvostupanjskom postupku odobrila je 23. travnja izručenje osnivača Agrokora Hrvatskoj, ne prihvativši nijedan argument Todorićeve obrane da je on žrtva političkog progona. Tijek događaja 15:47 Sudac je odlučio da će Ivica Todorić biti izručen Hrvatskoj! 15:26  Sud u Hrvatskoj morao je potvrditi opravdanu sumnju prije izdavanja naloga, rekao je sudac. 15:23 Sudac Ouseley čita razloge koje je navela sutkinja Emma Arbuthnot za izručenje Todorića. 15: 19 "Na prvostupanjskom ročištu propitivala se opravdanost naloga, sada propitujemo samo članak 12a. Sutkinja Arbuthnot se više puta osvrtala na pitanje hoće li i kad biti samo suđenje", rekao je sudac Ouseley uz obrazloženje da je to važno za uhidbeni nalog. 15:05 Sudnica se opet puni, vratio se i Todorić, kao i sudac. 14:00 Ročište je prekinuto, sudac je proglasio stanku od sat vremena nakon koje će objaviti odluku. 13:42 Rasprava traje već dva sata. 13:18 Britansko tužiteljstvo Hinesu: Postojao je opravdan temelj za donošenje odluke za izručenje. 12:59 Kada bi istraga bila dovoljan razlog za izručenje, pola članka 12 u Europskom uhidbenom nalogu ne bi bilo potrebno, nastavio je Hines, javlja N1 12:43 Probijen je rok od sat vremena koliko je bilo zakazano za raspravu, ali Todorićeva obrana i dalje ustraje na svojim tvrdnjama. 12:35 Todorićev odvjetnik i dalje inzistira na tome da istražitelji u Hrvatskoj nisu čekali kraj istrage i odluku o definitivnom podizanju optužnice prije zahtjeva za izručenjem. 12:15 Hines: Više od 50 stranica novih dokaza nakon izdavanja naloga dokaz su da DORH i dalje istražuje i ne može tvrditi da će suđenja biti. Sudac: Imamo ozbiljne optužbe za prijevaru i pronevjeru koje su dovoljne za izručenje. 11:55 Hines tvrdi da se ne vidi kraj istrage u Hrvatskoj i da bi to značilo da će Todorić cijelo vrijeme biti u istražnom pritvoru ako ga se izruči, javlja HRT. 11:40 Počelo je ročište. Stigao je sudac Duncan Ouseley. Odvjetnik James Hines počeo s izlaganjem u pitanje dovodi hrvatski uhidbeni nalog, rekao je da je izdan tijekom istrage, odnosno prije optužnice. Isto tako, tvrdi da u šest mjeseci istraga nije napredovala te da se ne zna hoće li biti suđenja. Predstavnik tužiteljstva uzvratio je da je to stari argument i da će hrvatska istraga vjerojatno uskoro završiti. 11:25 Todorić je danas na sud ušao na sporedan ulaz. S njim su i odvjetnici James Hines i Cherie Blair.

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.