Sudac naložio privođenje Malića i Butkovića na suđenje Merčepu

13.05.2015. 11:38:35

Na suđenju bivšem pomoćniku ministra unutarnjih poslova Tomislavu Merčepu, kojemu se sudi za ratni zločin nad civilima, ni treći put nisu se pojavili pozvani svjeoci, novinari Gordan Malić i Davor Butković. Maliću je poziv uredno dostavljen. Butkovića policija jutros prije rasprave nije pronašla na prijavljenoj adresi. Sudac je naložio policiji prisilno dovođenje svjedoka u sudnicu u 13 sati. Malić i Butković bi, kao i desetak prije ispitanih hrvatskih novinara, trebali govoriti o svojim tekstovima u kojima su spominjali zločine koji se pripisuju Merčepovoj postrojbi, s obzirom na to da mu se kao ratnom zapovjedniku pričuvnog policijskog sastava sudi za odvođenje, zlostavljanje, mučenje i ubijanje pedesetak civila sa zagrebačkoga, kutinskoga i pakračkog područja. No Merčep tvrdi da nije kriv, a poriče i da je zapovijedao postrojbom koja se nazivala njegovim imenom. To je na suđenju, nasuprot iskazima žrtava, posvjedočilo i nekoliko “merčepovaca” te članova tadašnjeg političkog vrha poput Vladimira Šeksa i ratnog ministra unutarnjih poslova Ivana Vekića. Od važnijih svjedoka posljednji je, krajem veljače, svjedočio bivši pripadnik pričuvnog sastava policije Miro Bajramović, koji je prvi u medijima progovorio o zločinima zbog kojih se sada sudi Merčepu. No na sudu je rekao da njegov intervju iz 1997. tjedniku Feral Tribune nije bio autoriziran jer bi, kako je kazao, samo budala mogla reći da je odgovorna za smrt 86 ljudi. Za Merčepa je, pak, kazao da nije davao naloge za uhićenja i likvidacije civila, iako je za njih znao jer je bio “autoritet” u Pakračkoj Poljani.

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.