Suđenje Perkoviću: Ivan Lasić Gorankić svjedočio je šest sati

13.01.2016. 21:11:43

Lasić Gorankić svjedočio je videolinkom iz Mostara na suđenju Perkoviću i Mustaču optuženima za sudioništvo u ubojstvu hrvatskog disidenta Đurekovića Nekadašnji šef Druge uprave jugoslavenske Udbe Ivan Lasić Gorankić svjedočio je u srijedu videolinkom iz Mostara na suđenju Josipu Perkoviću i Zdravku Mustaču optuženima za sudioništvo u ubojstvu hrvatskog disidenta Stjepana Đurekovića o načinu funkcioniranja tajne službe, hijerarhiji i izvođenju akcija, potvdila je Lasićeva odvjetnica. "Svjedočenje gospodina Lasića danas se odnosilo na objašnjavanje organizacije državne Službe unutarnjih poslova (SUP) i republičke službe, kao i na to koje su bile nadležnosti pojedinih organizacija", rekla je  Nada Dalipagić za Hinu. Pojasnila je kako je Lasić Gorankić u nastavku svjedočenja koje je počelo prošle godine odgovarao na pitanja predsjedavajućeg suda Visokog zemaljskog suda u Münchenu  suca Manfreda Daustera, tužitelja i odvjetnika optuženih. "Gospodin Lasić je odgovarao i na pitanja o tome tko je sudjelovao u akcijama, te tko je bio na čelu pojedinih organizacijskih jedinica SUP-a i SDS-a", rekla je Dalipagić. Lasić, koji je za vrijeme ubojstva nekadašnjeg direktora u Ini i hrvatskog disidenta Stjepana Đurekovića 1983. u Münchenu obnašao dužnost u Beogradu, je nakon svjedočenja izbjegao novinare. Lasić Gorankić je svjedočio punih šest sati videolinkom iz Mostara premda je ranije bilo najavljeno da će njegovo ispitivanje trajati dva sata. Nekadašnji visoki dužnosnik jugoslavenske Udbe Ivan Lasić Gorankić je 2014. priveden u policijsku upravu u Širokom Brijegu na temelju zahtjeva njemačkih vlasti, no budući BiH ne izručuje svoje državljane, nije se moglo udovoljiti zahtjevima Njemačke za izručenjem.

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.