Suđenje u Muenchenu: Svjedok Vukušić: Vrbovao me agent jugoslavenske policije

13.01.2015. 16:29:31

Suđenje u Muenchenu: Svjedok Vukušić: Vrbovao me agent jugoslavenske policije - zato sam se sklonio u Njemačku Vukušić je svoje svjedočenje započeo izvješćem o tomu kako je početkom travnja 1983. stigao u Njemačku nakon što je imao poteškoća s vlastima u Jugoslaviji zbog svog pisanja za omladinska glasila Omladinska iskra, Polet i Mladost. Pred Višim zemaljskim sudom u Muenchenu u utorak je svjedočenjem Bože Vukušića nastavljeno suđenje bivšim pripadnicima jugoslavenskih i hrvatskih tajnih službi Zdravku Mustaču i Josipu Perkoviću zbog sumnje u počinjeno krivično djelo suučesništva u ubojstvu hrvatskog emigrantskog političara Stjepana Đurekovića 1983. u Wolfratsahausenu pored Muenchena. Predsjednik sudskog vijeća Manfred Dauster je prije samog početka procesa Vukušića okarakterizirao kao "važnog svjedoka", ali je istodobno dodao kako su postoje naznake da ovog svjedoka obrana želi diskreditirati. "Potrudit ću se da čast g. Vukušića ostane neokaljana i neću dopustiti da se na njega vrši pritisak", izjavio je Dauster. Vukušić je svoje svjedočenje započeo izvješćem o tomu kako je početkom travnja 1983. stigao u Njemačku nakon što je imao poteškoća s vlastima u Jugoslaviji zbog svog pisanja za omladinska glasila Omladinska iskra, Polet i Mladost (Beograd). Nakon što ga je jedan susjed, agent jugoslavenske policije pokušao vrbovati na suradnju, Vukušić se odlučio napustiti Jugoslaviju i otići u Njemačku gdje je već radio njegov otac, no nije uspio dobiti boravišnu dozvolu te je zatražio politički azil. "Htio sam se skloniti u Njemačku i pričekati da se stvari smire", rekao je Vukušić koji je svjedočio na njemačkom jeziku. Sklonio se u Karlsruhe gdje je ostvario kontakte s pripadnicima političke emigracije. Tamo je u srpnju 1983. saznao i za ubojstvo Stjepana Đurekovića. Suđenje je prekinuto iz tehničkih razloga na 15 minuta kako bi se sudsko vijeće s predstavnicima suda u Splitu dogovorili oko uspostavljanja video veze preko koje bi 26. siječnja svjedočio svjedok Petar Gudelj. Svjedočenje Bože Vukušića, bivšeg aktivista hrvatske političke emigracije, a nakon osamostaljenja Hrvatske i djelatnika hrvatskih obavještajnih službi te člana Komisije za utvrđivanje ratnih i poratnih žrtava, predviđeno je za utorak i srijedu, a ono bi, po ranijem priopćenju suda, trebalo donijeti spoznaje u vezi sa "strukturom i djelatnostima bivših jugoslavenskih tajnih službi". Za Vukušićevo svjedočenje određen je još jedan dan i to 26. siječnja. Vukušić je 80-ih godina u Njemačkoj bio pravomoćno osuđen na doživotnu kaznu zatvora zbog umiješanosti u ubojstvo jednog agenta SDS-a 1983. u Karlsruheu. On je i autor publikacija u kojima se tematiziraju sukobi između hrvatske emigracije i jugoslavenskih državnih službi. Vukušićevo svjedočenje očekuje se s velikim zanimanjem jer je on sam u nekoliko navrata uoči suđenja najavio kako će razotkriti nove detalje u vezi s povezanošću aktualnog hrvatskog državnog vrha s optuženicima Perkovićem i Mustačem.  
  • Autor: hina
  • Photo: Zeljko Lukunic/PIXSELL
Izvorni članak pogledajte OVDJE  

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.