Suđenje Udbi: Đurekovićeva udovica nije sposobna svjedočiti, evo što slijedi

30.09.2015. 14:33:09

Ranije je otkazano svjedočenje Veska Vukotića putem videolinka iz Crne Gore pa se u utorak samo čitala određena dokumentacija iz sudskog spisa Na Visokom zemaljskom sudu u Munchenu u utorak je nastavljeno suđenje bivšim šefovima Službe državne sigurnosti Josipu Perkoviću i Zdravku Mustaču, optuženima za ubojstvo hrvatkog emigranta Stjepana Đurekovića. Kako piše Jutarnji list, ranije je otkazano svjedočenje Veska Vukotića putem videolinka iz Crne Gore pa se u utorak samo čitala određena dokumentacija iz sudskog spisa. Pročitana je i medicinska dokumentacija iz koje prozlazi da udovica Stjepana Đurekovića nije zdravstveno sposobna svjedočiti pa su pročitani njezni postojeći iskazi. Ovo suđenje ponovno je pobudilo velik interes javnosti jer slijedi ispitivanje nekadašnjih visokih dužnosnikas SD Njemaćke. Za sljedeći termin, 8. listopada, kao svjedoci su pozvani prijašnji ministar unutarnjih poslova Gerhard Baum i državni tajnik u njemačkom ministarstvu vanjskih poslova Klaus von Dohnanyi, koji su te funkcije obnašali kasnih 70-ih i početkom 80-ih. U dokumentarnom filmu Ubojstva u Titovo ime Bavarske televizije i Deutsche Wellea od prošle godine obojica su potvrdila da su njemačke vlasti još od 70-ih godina bile svjesne da je Udba počinila mnoga ubojstva na njemačkom tlu, ali da se nije htjelo ulaziti u konflikt s Jugoslavijom kao strateškim partnerom u vrijeme hladnog rata.

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.