SUMNJIVO? Bandić planirao još jednu žičaru na Sljemenu? U igri ista arhitektica, projektant i savjetnik

03.12.2020. 15:31:00

Afera s enormnim poskupljenjem zagrebačke žičare Sljeme proširila se na barem još tri kraka. I to u  veoma složenoj priči prebacivanja odgovornosti za poskupljenje i pokušajima otkrivanja motiva autora sedmosatnog filma koji analizira enormni rast troškova.

Isplivala su tako nova potencijalna milijunska pogodovanja, sukob interesa, a u cijelu aferu su uvučene i bivše djelatnice USKOK-a koje sada rade u gradskoj upravi. USKOK koji za je započeo izvide, očito će imati pune ruke posla za raspetljati milijunske igre oko žičare.

U središtu svega se našao Vladimir Gruborović, posebni savjetnik gradonačelnika Milana Bandića koji je po Bandićevoj želji, bio koordinator gradnje sljemenske žičare. Vladimir je inače sin preminulog  glumca Duška Gruborovića. Iako je inače bio osoba od najvećeg Bandićeva povjerenja, sada iz Grada Zagreba upravo na njega prebacuju odgovornost za poskupljenje, ali su uvjereni i da je ono autor filma koji se predstavlja kao Dragutin Saili, Konspirator. I to iz osvete i prekinute poslove.

Gruborović pak u kratkim porukama novinarima 24sata sve negira, pa i to da ne dolazi više mjeseci na posao i da je autor filma te smatra da ga se želi žrtvovati. Zašto? U detalje ne ulazi. A u Zagrebu mu, neslužbeno saznaju razmatraju dati i otkaz. Gruborović je, kako pišu 24sata, bio koordinator izgradnje žičare. A za projektanta Elektroprojekt je radila i arhitektica Ana Lovinčić koja je posao dobila s tek osnovanom tvrtkom i s kojom je Gruborović u prisnim odnosima.

Lovinčić je zaslužna za sadašnji izgled donje stanice žičare kojoj je površina dvostruko veća od one zamišljene idejnim projektom i neodoljivo podsjeća na zgradu Deloittea u Oslu. Za taj posao je njenoj tvrtki Arhitektura u bijelom isplaćeno 1,25 milijuna, 850.000 kuna više nego je bilo prvotno planirano. 

Žičara za stazu 'Panjevina'

Lovinčić tuži grad zbog narušavanja autorskog dijela. Grad Zagreb će pak tužiti projektanta Elektroprojekt za 80 milijuna kuna jer smatraju da su njihove greške uvjetovale poskupljenja od 102 milijuna kuna.

Ali u sjeni svega toga je ostalo da je Zagreb planirao izgraditi još jednu žičaru na Sljemenu. I to za stazu "Panjevina" koja se nalazi odmah ispod vidikovca. Iako je Gruborović u veljači 2019. godine maknut sa sljemenske žičare, opet je bio jedan od  zaduženih za tu žičaru i potpuno novu zgradu na  Sljemenu.  Na natječaju za projektiranje je opet izabran Elektroprojekt. Opet je njihov podizvođač bila Arhitektura u bijelom Ane Lovinčić. Ali ovaj puta je Lovinčić trebalo pripasti čak 1,9 milijuna kuna od ukupnog ugovora vrijednog 8,1 milijun kuna. 

"On odabire idejna rješenja koja su na na kraju opet megalomanska i dogovara prezentaciju gradonačelniku", tvrdi sugovornik iz Grada.

Činjenica je da je projekt povećan u odnosu na prvotnu ideju, ali po zapisnicima koje imaju novinari, teško da se to može prebaciti samo na Gruborovića. On je svakako sudjelovao u projektu, ali je povećanje kapaciteta žičare tražio Hrvatski skijaški savez. I to tako da žičara za skijaše ima šest umjesto četiri sjedeća mjesta po svakoj gondoli. Nadalje, planirano je novo jezero za zasnježivanje, nova rasvjeta i vjerojatno najveći trošak, potpuno nova zgrada.

Nakon što je sve prezentirano Bandiću, Gradski ured za izgradnju na čelu s pročelnikom Dinkom Bilićem sugerira Bandiću da odustane. Zaustavljaju sve krajem prošle godine zbog prevelikih troškova i izmijenjenog projekta. A Elektroprojekt koji je naplatio samo manji dio novca sada tuži Grad za 1,2 milijuna kuna. I u svojim dopisima navode da su oni sve izmjene radili i u dogovoru sa timom koji se brinuo za žičaru. Među njima je i Gruborović, ali i još niz osoba iz grada. Gruborović je poručio da on nije mogao ništa potpisivati.

Kako god, grad će sigurno izgubiti ovrhom više od milijun kuna i jasno je da se i ovaj projekt mijenjao u hodu, te da nije zaustavljen, koštao bi još desetke milijuna, a sigurno izazvao i ozbiljne stručne rasprave je li potreban. No iako teza  da je Gruborović sam odlučivao baš i ne stoji jer je bio dio tima u kojem su bile i osobe iz Ureda za izgradnju, u prekidu tog projekta u Gradu vide jedan od motiva za objavu filma. 

A tu je još dodatnog prljavog veša s veoma ozbiljnim optužbama koje pokazuju kako se radilo u Zagrebu. 

Izvor: Direktno.hr

Izvorni autor: bl/Ivan Pandžić/Foto: fah

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.