Supetar: ‘Brački pupoljci’ prosvjedom na 120 sekundi blokirali iskrcaj putnika iz trajekta

06.07.2019. 20:30:53

Oko 300 građana okupilo se u subotu u Supetru na Braču na prosvjedu pod nazivom “Nešto zbilja važno”, tražeći žurno uvođenje besplatnog trajektnog prijevoza za djecu s teškoćama u razvoju sa svih hrvatskih otoka, koji idu na terapiju na kopno. Prosvjednici su na 120 sekundi blokirali iskrcaj putnika i automobila s trajekta koji je redovnom linijom došao iz Splita, kako bi na simboličan način prikazali koliko djeca s teškoćama u razvoju s hrvatskih otoka ovise o ovom prijevoznom sredstvu. Vremensko trajanje blokade, kako je objašnjeno, simbolizira 120 mjeseci, odnosno deset godina koliko se Udruga roditelja djece s teškoćama u razvoju „Brački pupoljci“ bori za ovo pravo. Organizatori prosvjeda su udruga Crveni križ Brač i ‘Brački pupoljci’, a uz stanovnike Supetra i drugih bračkih općina, svojom nazočnošću potporu su dali i pripadnici Dobrovoljnog vatrogasnog društva „Supetar“, Moto-kluba „Brač“ i Torcide Brač. „Borimo se već deset godina za pravo na besplatan trajekt za djecu s teškoćama u razvoju sa svih hrvatskih otoka, koji odlaze na terapiju na kopno”, rekla je predsjednica Udruge “Brački pupoljci” Maja Bonačić – Proti. Dodala je kako su već puno puta čuli obećanja “poput ovoga ministra Olega Butkovića” da će se cjelovitom izmjenom Zakona osigurati ovo pravo. Ali, kako procjenjuje, ako on i krene u proceduru od listopada, za njegovu prilagodbu potrebno je tri do šest mjeseci. “U međuvremenu se gomilaju ogromni financijski troškovi. Dosta je bilo čekanja, tražimo da se hitnom procedurom izmjeni taj članak 47. koji će nam osigurati ne samo ovo pravo, već i dostojanstven život,“ poručila je. Član Udruge “Brački pupoljci” Mate Mladin je rekao da na srednjodalmatinskim otocima postoji 83 djece s teškoćama u razvoju te se procjenjuje kako na svim hrvatskim otocima ima oko 300 takve djece. „Adekvatnih terapeutskih institucija na otoku nema i zdravlje djece ovisi o trajektnom prijevozu. Trajektna karta za jedno polazno i povratno putovanje za Bračane košta 200 kuna, a u tu cijenu ulazi i automobil prijeko potreban za transport djece s teškoćama u razvoju. S obzirom na to da pojedina djeca moraju i po nekoliko puta tjedno putovati na terapije na kopno, troškovi prelaze i 3000 kuna mjesečno. Ako je nama tako, zamislite kako je tek onda roditeljima i djeci s teškoćama u razvoju s još udaljenijih otoka poput, recimo, Hvara, Visa ili pak Lastova, gdje su karte još skuplje,” istaknuo je Mladina za HRT: Po njegovim riječima među roditeljima ima veliki broj onih koji jedva financiraju i osnovne obaveze.  

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.