SUSRET MILANOVIĆA I ORBANA: ‘Rekao sam mu da ne mora u moje ime braniti kršćanstvo’

24.09.2015. 08:37:33

Odnosi dvije zemlje pogoršani su zbog spora oko prihvata izbjeglica s Bliskog istoka.

Mađarski premijer Viktora Orban izjavio je u četvrtak rano ujutro da bi mađarsko-hrvatski odnosi trebali biti odlični, sukladno energiji koja je u to u prošlosti uložena.

“Odnosi trebaju biti odlični. Naši su djedovi puno energije uložili u to i to je vrijednost koje trebamo biti dostojni”, dobacio je kratko Orban hrvatskim novinarima po izlasku sa summita EU-a. Odnosi dvije zemlje pogoršani su zbog spora oko prihvata izbjeglica s Bliskog istoka. Mađarska prema Hrvatskoj podiže ogradu kako bi spriječila priljev izbjeglica koje Hrvatska preusmjerava prema toj zemlji i najavila je kako bi mogla blokirati hrvatsko pristupanje Schengenu ako ona ne uspije obraniti vanjske granice EU-a. Milanović je upitan je li mađarskog premijera Viktora Orbana pozvao da sruši ogradu, Milanović je rekao da nije jer je to njihova imovina, ali da smatra da je to pogrešno. Rekao je da razgovorao s Orbanom i još s nekoliko bitnih čelnika. “Orban misli svoje, nije me pretjerano uspio uvjeriti, a meni je bitno da s Mađarskom ne kontaminiramo odnose jer smo s njima u zadnjih 25 godina, osim u vezi s Inom, imali dobre odnose. Ina nam je zagadila odnose zbog nekih koji su tome doprinijeli u Hrvatskoj i sad se vode postupci, ali u principu su odnosi između Hrvatske i Mađarske bili dobri i Mađarska je bila OK prema Hrvatskoj”, rekao je. Dodao je da je puno razgovorao s Orbanom. “On je intresantan sugovornik. Ja sam mu rekao da u moje ime ne mora braniti kršćanstvo. Ne mora, hvala”, rekao je Milanović.

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.