Svakog tjedna s osječkog kolodvora u Njemačku na rad odlazi najmanje 250 ljudi

17.08.2015. 22:00:34

Trbuhom za kruhom: Svakog tjedna s osječkog kolodvora u Njemačku na rad odlazi najmanje 250 ljudi Već nakon 14 sati protekle subote na osječki autobusni kolodvor počeli su pristizati prvi putnici. Riječ je bila o još jednoj turi za Njemačku. Kolika je zainteresiranost za rad u nekom od tamošnjih gradova, i to posebice otkako je ta država 1. srpnja ukinula radne dozvole za građane Hrvatske, jasno pokazuje broj autobusnih linija. Konkretno, četvrtkom iz Osijeka u 15 sati ondje kreće jedan do dva puna autobusa, a ove subote u isto vrijeme puna su bila čak četiri. U brojkama to znači da je samo proteklog tjedna iz Slavonije put Njemačke krenulo između 250 i 300 ljudi, piše Glas-Slavonije.hr “Ne idem prvi put, u Njemačkoj radim već dvije godine. Po struci sam ličilac, a takvih kao što sam ja ovdje u Hrvatskoj ima i previše pa posla nema. Logično je da idem za boljim, tamo u Njemačkoj, u Muenchenu održavam hotele”, kaže on. Dodaje da je plaća dobra. “Štoviše, odlična je jer dobivam 1500 eura, a imam plaćen smještaj i dva obroka. To mi omogućuje da svaka dva do tri tjedna dođem po nekoliko dana kući. Kad imaš toliku plaću, onda si možeš priuštiti 73 eura za povratnu kartu, a mene srce vuče ovamo. Najgore je što sam morao ostaviti svoje Vinkovce”, ispričao je 29-godišnji Zoran Janjin, Vinkovčanin koji je tek jedan od stotina Slavonaca koji ondje pokušava uštedjeti. Kaže, u Vinkovce se želi vratiti kad-tad, a u međuvremenu će mu se ondje pridružiti i djevojka. U šali kaže da Hrvata ondje ima više nego Nijemaca, no smatra potpuno razumljivim ovu pošast odlaska jer živjeti se mora. Ipak, drugi putnici koje je intervjuirao Glas Slavonije donose druge priče. Neki odvode sa sobom cijelu obitelj i nemaju se namjeru vratitit. Ove subote bilo ih je 200, a već sljedećeg četvrtka s osječkog autobusnog kolodvora krenut će novi putnici, potom već za sedam dana još četiri puna autobusa. Zavod za zapošljavanje: Manje nezaposlenih u Slavoniji No, upravo je ironično da su današnji podaci osječkog Regionalnog ureda Hrvatskog zavoda za zapošljavanje (HZZ) da u Osječko-baranjskoj županiji krajem srpnja je evidentirano 29 793 nezaposlenih osoba, što je 1,8 posto manje nego u lipnju te 14,9 posto manje u odnosu na srpanj prošle godine.

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.