Sve je opet u njezinim rukama: padne li Vlada, predsjednica će biti ključan faktor

05.06.2016. 11:24:31

Posljednji čavao u lijes Vlade je zabijen. Ako HDZ u Saboru doista pokrene pitanje opoziva premijera Tihomira Oreškovića, bit će to i formalni kraj Vlade koja je željela postati reformska, ali to, opterećena aferama i unutarnjim sukobima, nikada nije imala priliku i postati. To je ujedno i trenutak u kojemu na scenu na velika vrata nastupa predsjednica Republike. Kolinda Grabar Kitarović će, ako se Vladi u Saboru izglasa nepovjerenje, postati jedina legalno izabrana politička figura u zemlji koja i dalje ima puni politički legitimitet. I koja će, u danima koji će uslijediti, odigrati ključnu ulogu u trasiranju puta ka novim parlamentarnim izborima. - Nakon što se premijeru ili Vladi u Saboru izglasa nepovjerenje, predsjednica Republike započet će konzultacije s predsjednicima parlamentarnih stranaka, kako bi se uvjerila ima li netko potporu 76 zastupnika. Ako netko donese potreban broj potpisa, dobit će mandat da u roku od 30 dana dobije povjerenje u Saboru. Ako ne, ona će raspisati izbore, a tehnički premijer do sastavljanja Vlade ostat će Tihomir Orešković – pojašnjava ustavni stručnjak Mato Palić, koji napominje da predsjednica Republike u ovakvom scenariju nema pravo imenovati neku drugu osobu tehničkim premijerom, kao što je to slučaj nakon neuspjeha u sastavljanju Vlade nakon redovnih parlamentarnih izbora. Bez obzira na to, njezina uloga će biti prilično značajna. Ona će imati potpunu slobodu da, nakon raspuštanja Sabora, sama odabere datum izbora, jer je Ustav u ovome slučaju ne obavezuje da se o tome konzultira niti s premijerom, niti s predsjednikom Sabora. Predsjednica Republike, to je već prilično izvjesno, ovoga puta neće igrati igru koja nužno ide u prilog Tomislavu Karamarku. Upućeni tvrde da su između predsjednice i šefa HDZ-a odnosi zahladnjeli i prije nego je na vidjelo izbila afera Konzultantica. Te da je sumnja da je Karamarko zagovarao interese ruskog kapitala, što mu na teret stavljaju njegovi kritičari, samo kap koja je prelila čašu. Ona se javno, to je sasvim sigurno, neće miješati u odnose unutar HDZ-a. Ipak, nije isključeno da u nekom ključnom trenutku netko iz njezinog tima iza kulisa povuče potez koji bi potaknuo reforme unutar HDZ-a, i tako pokušao izbjeći fjasko na parlamentarnih izborima. Činjenica da je ovoga tjedna predsjednica Republike pokušala intervenirati i u sukobu oko obrazovne reforme – koju HDZ-ova vlast očito želi zakočiti – te pomiriti ministra obrazovanja Predraga Šustara i voditelja ekspertnog tima Borisa Jokića pokazuje da je Kolinda Grabar Kitarović spremna igrati puno šire igre od onih HDZ-ovih. Pritom joj, naravno, kao predsjednici izabranoj glasovima desnog centra, nije u interesu da Banskim dvorima ponovno zavlada SDP-ovac Zoran Milanović. Kohabitacija iz njezine prve godine predsjedničkog mandata morala joj je ostati u neugodnoj uspomeni, pa će ona njezinu reprizu po svaku cijenu pokušati izbjeći.
Milanović već vabi HSS? Nakon što je predsjednik HSS-a Krešo Beljak objavio da se njegova stranka povlači iz Domoljubne koalicije, s Iblerovog trga odmah je odaslan signal da su otvoreni za razgovore o mogućoj suradnji. Sam Beljak izjavio je da će prvo pregovarati s HDZ-om i dosadašnjim partnerima, no u SDP-u su ipak uvjereni da će se on opredijeliti za njih. Ne samo zbog lošeg iskustva s Vladom Tihomira Oreškovića, nego i zbog toga što su u Samoboru, gdje je Beljak gradonačelnik, HSS i SDP zajedno uspjeli pobijediti upravo – HDZ
Pozicija predsjednice NEĆE POMAGATI KARAMARKU – U trenutku kada je objavljena informacija da je supruga predsjednika HDZ-a tri godine savjetovala lobista mađarskog MOL-a Jozu Petrovića, predsjednica je mogla pomoći Karamarku: dati izjavu o tome kako treba sačekati pravorijek institucija, istaknuti da se poslovanje odvijalo dok Karamarko još nije bio u Vladi, relativizirati čitav slučaj. No, ona ništa od toga nije učinila. Ima indicija da su na Pantovčaku bili upoznati s namjerom predvodnika liberalne struje unutar HDZ-a Andreja Plenkovića da na Saboru stranke kritizira Karamarka. NE ŽELI MILANOVIĆA ZA PREMIJERA – Lider oporbe i predsjednik SDP-a spada u tzv. prirodne neprijatelje, i nitko na Pantovčaku ne bi bio sretan da se Milanović vrati u Banske dvore. Ponajmanje predsjednica Republike. HDZ-ov rejting zbog afere Konzultantica rapidno pada, što Milanoviću daje ulogu favorita na izvanrednim izborima. Stoga nije isključeno da netko od njezinih bliskih suradnika idućih dana pokuša posredovati u dogovoru unutar HDZ-a, kojim bi se izbjegao takav scenarij. GRADI POZICIJU ZA REIZBOR – Iako su predsjednički izbori tek za tri godine, Kolinda Grabar Kitarović svjesna je da su ovo dani u kojima će građani moći steći sliku o njezinoj ulozi čimbenice sigurnosti u kriznim vremenima. Zbog toga je sasvim sigurno da predsjednica Republike neće ući u rizik prekoračenja svojih ustavnih ovlasti. Baš kao što je na to pazila nakon prošlih parlamentarnih izbora.

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.